Världens starkaste öl

Av: 

Karolina Strömbäck Horney

Resa

Innehåller mer alkohol än vodka

Världens starkaste öl – en åtråvärd titel för bryggerierna.

”Start the future” heter ölen som nu sägs leda kampen.

Drycken innehåller 60 procent alkohol.

Ölen är starkare än både vodka och whisky.

Det holländska bryggeriet 't Koelschip tog upp kampen med konkurrenterna och framställde ”Start the future”, som utsågs till världens starkaste öl.

– Det har blivit lite av en tävling. Det får ses som ett skämt, sade bryggaren Jan Nijboer till holländska nyhetsbyrån ANP, enligt Reuters.com.

Uppstoppade djur

Den tidigare rekordhållaren ”The end of history”, från det skotska bryggeriet Brewdog, innehöll 55 procent alkohol.

Bara tolv flaskor tillverkades av den ölen, som trots den höga alkoholhalten uppmärksammades mer för sitt yttre – den serverades i flaskor gjorda av uppstoppade djur.

– Den här ölen är excentrisk, artistisk och rebellisk. Dessutom förändrar den samtidigt den generella synen på öl och på uppstoppade djur, sade grundaren till bryggeriet, James Watt, 2010.

Men bara någon vecka senare presenterades det holländska ölet ”Start the future”, som innehåller hela 60 procent alkohol. Enligt sajten Coolmaterial.com ryktades det om att bryggeriet tillsatt whisky i ölen för att ta hem titelkampen, men listar den ändå som världens starkaste öl.

Delade meningar

Det råder dock delade meningar kring vem som verkligen leder kampen.

Det tyska bryggeriet Schorschbräu utnämnde i oktober förra året sitt öl Schorschbock 57, med 57,5 procent alkohol, till världens starkaste. På hemsidan står det att man tillverkat 36 flaskor och att ”kampen om världens starkaste öl är över”.

Klart är dock att de starka ölen bör drickas med försiktighet.

– Du dricker det inte som öl, utan som en cocktail i ett fint whisky- eller konjaksglas, har Nijboer sagt om ”Start the future”.

Publisert: