Här är nya Katthult – för 95 miljoner kr

Foto: På nya Katthults gårdsplan kommer ­skådespelare varje dag att uppföra korta teaterföreställningar.
RESA

I år fyller Emil i Lönneberga 50 år och på Astrid Lindgrens värld ­firar man rejält.

95 miljoner kronor har investerats i nya området Katthult, där hundratusentals besökare i sommar kommer att kunna hälsa på hemma hos familjen Svensson.

I morgon, söndag, invigs det nya området på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. För 95 miljoner kronor har Emil, Ida och resten av familjen Svensson fått ett nytt hem med gård och uthus, Krösa-Majas stuga, restaurang och köksträdgård och små sjöar. Allt omgivet av ett återskapat kulturlandskap med såväl slåtterängar som betesmarker, på ett 22 000 kvadratmet­er stort område.

”Som det såg ut då”

– När andra parker i Norden presenterar spektakulära åk­attraktioner känns det bra att kunna erbjuda en nyhet som handlar om det småländska bondelandskapet som det såg ut på Emils tid, och när Astrid Lindgren växte upp, säger Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens värld.

– 2013 växer många barn upp i stadsmiljö och kanske inte kommer ut på landet så ofta, med vår nya satsning erbjuder vi den möjligheten.

Hoppa i hö

Astrid Lindgren själv växte upp på gården Näs, ett stenkast från parken. Om sin barndom där har hon själv sagt: ”Vi lekte och lekte och lekte så det var underligt att vi inte lekte ihjäl oss”.

Lite av det vill nu parken försök­a förmedla genom sitt nya område – till exempel har man byggt en lada där barnen ska kunna hoppa i hö. Precis som Astrid själv gjorde när hon var liten.

Invigningen i morgon görs av bland andra Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

ARTIKELN HANDLAR OM