Nytt larm från Ryanair-piloter

Flygbolaget kallar de nya anklagelserna ”falsk smörja”

Fyra Ryanair-piloter anklagar nu bolagsledningen för att tvinga dem att flyga med för lite bränsle.
Men bolagstopparna med Michael O´Leary i spetsen slår tillbaka:
”Det är bara falsk smörja!”

Kontroversen började egentligen redan i september i fjol när tre Ryanair-plan tvingades nödlanda i Spanien en och samma dag. Orsak? Alla tre piloterna ansåg att de hade för lite bränsle ombord för att nå fram till destinationen.
I samband med den händelsen riktades skarp kritik mot Ryanair och bolaget ombads se över sin bränslepolicy. Flera piloter berättade samtidigt anonymt om problemet och bekräftade i praktiken att uppgifterna om för lite bränsle i tanken stämde.

Känner stor press

Nu har ytterligare fyra piloter trätt fram, fast i likhet med kollegorna i september enbart anonymt. Piloterna fruktar enligt uppgifter repressalier från överordnade eller att bli betraktade som osolidariska av kollegor.
Det är det holländska tv-programmet KRO Reporter som intervjuat piloterna.
Alla fyra säger att de varit på vippen att skicka ut nödsignaler för att deras plan haft så lite bränsle kvar. Och att den stressen i sin tur påverkar deras förmåga att fatta beslut under flygningarna.
En av piloterna fick frågan om han känner press på att ta med sig mindre bränsle än han skulle vilja.
– Den pressen känner man varje dag, svarade piloten.

”Finns ingen sanning i det”

Ian Somner, en före detta Ryanair-pilot, framträdde dock med namn och bild. Han beskrev det irländska lågprisbolagets ledning som ”förtryckande” och som ”hunsar personalen”.
Ryanair-ledningen försöker nu att slå tillbaka med full kraft och planerar att stämma tidningen The Sun som publicerat en artikel som går på samma linje som det holländska KRO Reporter-programmet.
Bolaget förnekar att de skulle utöva press på piloterna att ta med sig mindre bränsle i kostnadsbesparande syfte. Flyger man med mindre bränsle blir planet lättare och drar därmed också mindre bränsle väl uppe i luften.
En talesman för Ryanair säger:
”Dessa påståenden saknar värde och härstammar från ett holländskt tv-bolag som presenterade anonyma medverkande i mörka rum. Anledningen till att dessa anonyma medverkande inte ville avslöja sina identiteter är att det inte ligger någon sanning i deras påståenden.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN