Qatar kan bli först med Dreamliner på Arlanda

Av: 

Anders Hedberg

Qatar Airways flyger från Stockholm och Köpenhamn till Doha.
Qatar Airways flyger från Stockholm och Köpenhamn till Doha.

Resa

Flygbolaget Norwegian skulle bli först med att sätta haussade Boeing 787 Dreamliner i reguljär trafik från Arlanda.

Men nu kan Qatar Airways hinna före.

I dag meddelade Swedavia att det arabiska bolaget kommer att flyga med Dreamliner på sin dagliga linje Arlanda–Doha från den 1 augusti.

De senaste åren har trafiken skötts med en Airbus 330-200, som också är ett tvåmotorigt plan. Boeing 787, det första passagerarplanet som till största delen är byggt av kompositmaterial istället för metall, är dock bränslesnålare.

Blev försenade

Norwegian skulle först ha fått sina nya Dreamliner-plan i tid för premiären av de nya långlinjerna till New York och Bangkok häromveckan. Men sedan modellen fått flygförbud i vintras efter problem med batterierna ombrod, tvingades bolaget att tillfälligt hyra in gamla Airbusplan till långlinjerna över sommaren.

I slutet av juni ska Norwegian få sin första Dreamliner. Men den ska då först sättas in lite här och var på de ordinarie Europarutterna, för att ge besättningen en chans att bekanta sig med planet innan det är dags att flyga långt.

Ethiopian var först

Frågan är om man hinner med det till första augusti. Enligt obekräftade uppgifter har Norwegian bestämt startdatum för långflygningar med 787 i slutet av av augusti och början av september.

Först i Sverige med Dreamliner var egentligen Ethiopian Airlines, som visade upp modellen på Arlanda redan i september förra året. Men det var en engångsföreteelse, i vanliga fall använder bolaget en annan modell på linjen till Addis Abeba.

Om några veckor blir därmed Japan Airlines först med regelbunden Dreamliner-trafik till Norden, när bolaget öppnar linjen Tokyo-Helsingfors.

Publisert: