Party för panka

RESA

Här kan du festa utan en nickel på fickan

NEW YORK

Pank men festsugen i New York?

Lugn. Det fixar sig.

På sajten myopenbar.com hittar du nämligen barerna med billig – eller till och med gratis! – sprit.

RESA drog ut en fredagskväll med siktet inställt på billigt party.

Vi börjar på Duff’s, första anhalten på vår välplanerade billig-sprit-runda. I överhippa Williamsburg finns oräkneliga coola barer, men den som serverar billigast öl ligger längst ner vid vattnet, i ett ödsligt område.

Duff’s ger ett smått overkligt intryck. Stället är belamrat med porr-affischer, Jesus-statyer, trädgårdstomtar, vampyrer och dödskallar i en enda röra. Tjejen bakom baren håvar fram ölen och kräver en dollar per laddning. Hon serverar USA:s billigaste burk-öl, men den är kall och rinner ner lätt som en plätt. Vi beställer en till och tjejen vrider upp volymen – Dire Straits kylskåpslåt dundrar ut i den lilla lokalen.

Vi är inte många här. Men killen bredvid i skinnväst förklarar att han ska spela på alko-hjulet. Han slänger fram tre dollar på bardisken och snurrar på hjulet, som är av samma sort som i vilket godislotteri som helst. Har han tur kan han vinna en flaska vodka. Har han otur får han ingenting.

Klockan börjar närma sig nio och vi bestämmer oss för att klämma en snabb burköl till innan vi drar vidare. Tyvärr är vår bartjej inte kontaktbar. Hon drar ett fejkat gitarrsolo bakom bardisken och spelar på en klubba klädd med ölkapsyler. Inlevelsen är total. I sina tjocka nitarmband och vampsminkning är hon en imponerande rocker. Vi applåderar och skålar med plåtburkar innan vi lämnar baren och tumlar ut på den mörka gatan.

Nästa gratisställe ligger också i Williamsburg, men vi får knata ett bra tag innan vi är där. Jag känner mig stressad. Deras erbjudande gäller bara fram till klockan 10. Hur ska vi hinna?

Trash bar är en knappt tre år gammal rockbar. Stället ser ut som vilken amerikansk kvarterskrog som helst. Lång, mörk bardisk och det obligatoriska biljardbordet längst bak i loka

len. Efter att ha betalat fem dollar i baren kan vi dricka så mycket vodka vi vill den närmaste timmen, ja halvtimmen, eftersom vi är sena. Det blir halvljumma cranberrydrinkar i plastglas och – det bästa av allt – friterade små potatisbollar dränkta i ketchup. Helt gratis!

Drinken är hiskeligt stark, men vi behöver mer för att skölja ner vår potatisbollsmiddag och beställer en till.

En tjej i shorts och höga klackar beställer drink efter drink. Bartendern ser inte hur hon hamstrar drinkar på barpallen bredvid sig.

– Det här är mitt gratisbar-trick. När gratistimmen är slut har jag så det räcker för hela kvällen, förklarar tjejen och ler mot bartendern som suckar och

sticker till henne ytterligare ett överfullt plastglas.

Klockan tickar på och vi måste in till Manhattan. Det finns inte en chans att hinna om vi inte tar taxi. 85 spänn går den på. Inte bra för budgeten.

Nästa stopp vid Bleeker Street blir en kortis. Jag bävar redan för det som ska ske. Den här asiatiska restaurangen serverar nämligen gratis vin i baren när du väntar på ditt bord. Vi har ingen avsikt att stanna till middagen, men vi klunkar i oss gratisvinet och smiter. Pinsamt, pinsamt, pinsamt! Men gratis.

Prick klockan elva startar gratisdrickandet på Element, en klubb i East Village. Blank bardisk, högt i tak och betydligt trendigare än ställena i Wil-lieburg. En dj spelar 80-talsdängor och en jättediskoboll snurrar i taket.

”Kan jag få lite gratissprit”, säger jag efter att ha utväxlat några hälsningsfraser med bartendern.

Han ser frågande ut och jag förklarar att jag fått veta att det ska serveras gratis vodka här fram till midnatt. Han skakar på huvudet. Nähä. Vilken miss!

Som tur är blir jag räddad av en annan bartender som känner till erbjudandet. Vi fortsätter med cranberry-vodka eftersom vi har blivit för berusade för att vara kreativa.

Kvällen avslutas på Elements dansgolv. Jag dansar som en ung John Travolta, tycker jag själv. Mina polare håller inte med. När jag påpekar att det finns gratis champagne på en bar i Williamsburg klockan ett protesterar alla högljutt. Nej, inte flänga iväg igen!

Det är nog första gången jag hör någon tacka nej till gratis bubbel?

...och såhär kul var kvällen

Nota

Guide/New York

PRISKOLL

HETAST 2007 - Storstad utanför Europa

Läs också:

Katarina Andersson ([email protected])