"Vi lämnade allt och reste jorden runt"

RESA

Monica Eidenstedt och Henrik Hansen satsade 250000 kronor och fick sitt livs resa

1 av 5 | Foto: "Här är vi på safari i den fascinerande saltöknen Sala de Uyuni i Bolivia."

Studier, jobb, karriär och planer på barn krockade med drömmen om jorden runt-resan. Men Monica Eidenstedt, 29, och Henrik Hansen, 31, gjorde sitt val.

De lämnade tryggheten - för att åka jorden runt.

Det låter enkelt och okomplicerat. En jorden runt-resa till spännande miljöer och härligt klimat kan var och varannan människa tänka sig.

Men tid? Pengar?

- Självklart är det inte helt okomplicerat, men vi bestämde oss, säger Monica Eidenstedt som pluggade klart till psykolog förra året.

Tre år tidigare träffade hon sin kärlek - danske Henrik Hansen. Han stationerades här i Sverige som försäljare och marknadsförare efter att ha studerat och jobbat i England, Irland, USA och Österrike.

Henrik vågade lämna sitt arbete och ta sitt sparkapital för att låta drömmen om en jorden runt-resa gå i uppfyllelse.

- Det kändes helt overkligt att sitta med en världskarta framför sig och planera resrutten. Som student har man ju inte direkt möjlighet att spara till en sådan här resa, säger Monica.

De definierade vad de ville med resan - se nya miljöer, uppleva genuina naturupplevelser, lära mer av andra kulturer samt uppleva nya mat- och smakintryck. I september 2005 bar det av.

- Vi stannade först i Indien. Reste runt i landets norra delar. Där reagerade vi på mycket, men framför allt på att se döda människor som brändes på likbål och insvepta kroppar som sänktes ned i floden Ganges, säger Monica.

Höjdpunkter på resan blev vistelsen i södra Kina, djungeln och djurlivet på Borneo, lärdomar om gamla kulturer i Peru och Kambodja och deltagandet på en bröllopsfest i Vietnam.

Både Henrik och Monica kände ibland hur den täta samvaron utsatte förhållandet för prövningar.

- Vårt råd är att göra sina egna saker, utan att den andra alltid är med. Om hemlängtan sätter in är det dessutom viktigt att kunna hålla kontakten med släkt och vänner. Vi skickade vykort till mina föräldrar från alla länder vi besökte, säger Monica.

Hur känns det att landa i den svenska vardagen igen?

- Både bra och lite skrämmande. Nu börjar vår jakt på jobb, men vi är fulla av energi och inspiration, säger båda.

Henrik har börjat hålla föredrag för resenärer som ska ge sig ut i världen och vill ha tips och synpunkter.

Men hur mycket kostade resan egentligen?

- 250 000 kronor. Men då "lyxade" vi med hyrbil och bodde riktigt bra på vissa ställen. Vi hade ett år som var värt det här priset, tycker Henrik och Monica.

Om oss

Så reste Monica och Henrik:

Tips för ressugna:

Läs också:

Sture Olsson