Här är oupptäckta semesterpärlorna

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:

Europeiska platserna för dig som vill undvika turisterna: ”Paradisstränder”

1 av 6 | Foto: thinkstockphotos
Formentera, Ibiza

Paradisstränder, kristallklart vatten och grönskande natur.
Här är Europas semesterpärlor dit turisterna inte hittat.

– Det finns mängder av större och mindre pärlor som svenskarna ännu inte hittat till, säger Karin Starkman Ahlstedt på resebyrån Ticket.

Planerar du en semester men är trött på det gamla vanliga, trängsel, och turister i massor.

Vill du inte ställa klockan tidigt för att få en solstol i solen, eller behöva armbåga dig fram på strandpromenaden.

Då kan några av dessa semesterpärlor vara något för dig.

Det är resebyrån Tickets som listat sina egna smultronställen – platser som fortfarande befinner sig under radarn och dit turisterna inte hittat ännu.

Formentera

Är en mindre ö söder om Ibiza, och är Ibizas lugnare lillasyster. Tack vare sina vackra paradisstränder kallas ön ibland medelhavets svar på Karibien. Härliga bad, mysiga byar och lugn och ro utmärker ön. Något annat som utmärker ön är att den är helt platt, vilket gör det till en utmärkt ö att hyra cykel på och cykla runt för att upptäcka ön. Du når Formentera på 30 minuter med snabbfärja från Ibiza, och Formentera är den ö i Balearerna där turismen är minst utvecklad.

Formentera, Ibiza
Foto: thinkstockphotos
Formentera, Ibiza

Cadiz

Spanska västkusten och hamnstaden Cadiz är relativt okänd för oss svenskar, som oftare väljer Barcelona eller Costa del Sol som resmål. Med de långa sandstränderna, som många spanjorer klassar som landets bästa, är det svårt att förstå. Cadiz är belägen på landtungan som skjuter ut från Cadizbukten, och här finns magnifik utsikt och mängder av tapas. Och fiskrestauranger som lockar. Det går att flyga till Sevilla och därifrån ta sig till Cadiz.

Foto: thinkstockphotos
Cadiz, Spanien

Thassos

Är Grekland nordligaste ö och är en riktig grekisk pärla, för den som vill undvika den mer storskaliga turismen på andra öar i den grekiska övärlden. Grekisk gästfrihet, fina stränder, grönskande natur och små tavernor. De flesta besökarna på ön kommer från Grekland, vilket gör att det överallt vilar en skön grekisk känsla.

Foto: thinkstockphotos
Thassos, Grekland

Menorca

Är grannön till Mallorca som är både mindre och mer stillsam. Här går det faktiskt fortfarande att hitta egna små vikar med paradisstränder och kristallklart vatten, bland de över 120 stränderna och vikar. Att vandra omkring på de mysiga stränderna med trånga gränder är som att förflyttas tillbaka i tiden. Turismen på Menorca har utvecklats i långsam takt med stor hänsyn till miljön och 1993 utnämnde Unesco ön till biosfärreservat, därför är Menorca fortfarande en orörd pärla.

Foto: thinkstockphotos
Menorca, Spanien

Scopello

Är en liten mysig italiensk by på norra sidan av Sicilien, den ligger i Lo Zingaro som är ett naturreservat på nordvästra Sicilien. Här finns många vandringsleder, du kan vandra mellan olika vikar, och där kan du stanna för ett dopp och ta en paus i byn med kaffe på torget bland italienarna själva. Här handlar du hos den lokala handlaren, egenodlade frukter och grönsaker, och eget vin som du fyller på medhavd flaska. Ett riktigt genuint resmål som ligger rätt i tiden, med tanke på att många gärna vill vandra på semestern.

Foto: thinkstockphotos
Scopello, Italien
Publicerad:

LÄS VIDARE