Resenärer glömmer udda saker på buss och tåg

Foto: Privat
Susanne Larsson har fått in många konstiga saker under sina tio år på Hittegods Sveriges avdelning i Malmö.
RESA

Rullator, löständer eller bröstimplantat.

Resenärer glömmer en hel del konstiga saker.

– Jag är inte så förvånad över vad som kommer in till oss längre, säger Susanne Larsson på Hittegods Sverige.

Under de tio år som Susanna Larsson har jobbat på Hittegods Sveriges avdelning i Malmö har hon fått ta emot mängder av märkliga saker som folk har glömt ombord på bussar och tåg, något som tidningen ETC tidigare har skrivit om.

Varje dag får avdelningen in upp till 50 upphittade saker. Mobiltelefoner, ryggsäckar och plånböcker hör till vanligheterna. Men ibland undrar personalen hur ett bord eller en tv-apparat kan ha kommit bort under resan.

Barnvagnar är något som avdelningen får in titt som tätt, som tur är utan barn. En kvinna förklarade för Susanne Larsson en gång att hon glömde barnvagnen på tåget i samband med att pappan till barnet mötte upp dem för att ta med sig barnet hem i en annan barnvagn.

”Så trillar tänderna ut”

Mindre objekt i form av löständer är också vanliga att hitta kvarglömda på tåg och bussar.

– Det är inte heller så konstigt egentligen. De somnar, så trillar tänderna ut och så får de bråttom att komma av, säger Susanne Larsson.

Hon minns betydligt konstigare saker. Till exempel en väska full med sexleksaker.

– Tjejen som hämtade den lämnade en full beskrivning av innehållet i väskan. Men hon hade med sig pojkvännen, som var betydligt mer generad.

Susanne Larsson har också tagit emot bröstimplantat, till vad hon tror var en demonstrationsvara till en försäljningsprodukt.

Hästsperma det konstigaste

Men det absolut roligaste som hon har varit med om var när en äldre man upprepade gånger glömde sin rullator. Det hände ungefär en gång i halvåret att han fick för sig att gå ut och festa och då glömde han helt plötsligt bort att han hade problem med balansen och behövde sin rullator.

– I början var han lite generad, men sedan sa han ”nu har jag varit och festat igen”.

De saker som hittegodsavdelningen får in sparas där i tre månader. Sedan skickas värdesaker vidare, till exempel måste nycklar och bankkort förstöras och mobiltelefoner återvinnas. Andra saker kan de sälja eller skänka till välgörenhet.

Det allra konstigaste som hänt på avdelningen var när de fick in ett paket med hästsperma. Det var en budfirma som hade kontrakt med ett tågbolag för att kunna skicka försändelser via tåg. Men just den här leveransen hamnade på fel tåg.

– Det var en hel försändelse med hästsperma för insemination. Det var väldigt roligt och konstigt.

”Vissa blir jättearga”

En hel del kända personer har också glömt saker när de har rest någonstans, men vilka får inte Susanne Larsson avslöja. Påsar, fickkalendrar och hela bagage har kommit bort i all hast. Även om bagaget berodde på att passageraren blev tvungen att sitta i en annan vagn, när den vagn där bagaget låg i plötsligt blev bortkopplad.

Hur folk reagerar när de förlorar saker är väldigt olika.

– Vissa blir jättearga, egentligen på sig själva men de tar ut det på oss. Fast vi vet att det inte är oss de är arga på. Andra tar det med en klackspark och tänker att de inte kommer att få tillbaka sina saker, men att de får försöka. Många gånger blir de förvånade över att vi har fått in det.

Stress orsakar glömska

För andra blir det nästan som att hela världen rasar samman.

– Det har hänt mer än en gång att de ringer och gråter. Sedan finns det de som skäms över att de har glömt saker, men då får vi förklara att de är i gott sällskap.

Tror du att det kommer en dag då ni inte får in någonting?

– Nej, för resandet kommer att fortsätta och om man ser på människor ute i samhället är det mer stress. Det är mycket du ska hålla reda på, du ska vara överallt samtidigt och då glömmer du. Jag tror att det alltid kommer att finnas behov av att ha en hittegodsavdelning.

ARTIKELN HANDLAR OM