Här är nya bilderna på ishotellet

Ishotellet firar 30 år i år.
Ishotellet firar 30 år i år.

Sova ut på en isbädd och äta trerätters på istallrikar, iförd långkallingar i ylle.
Det kan man göra i Jukkasjärvi.
Nu kommer årets bilder från den 30:e upplagan av Icehotel.

Det är redan galet kallt och mängder med snö i Jukkasjärvi. Här tornar Icehotel, konsthallen och hotellet, upp sig för 30:e året i rad och i år kan du bland annat ta en natt i konstsviterna “A Night at the theatre” eller “Warm up”. Du kan så klart gifta dig i cermonisalen “Ginkgo” eller ta en drink i “Torneland”, det iskalla nöjesfältet som bjuder på vansinnigt kalla drycker. 

För att fira 30-årsjubileet har man i år byggt konstsviten “A Night at the theatre” av Jonathan Paul Green och Marnie Green.
För att fira 30-årsjubileet har man i år byggt konstsviten “A Night at the theatre” av Jonathan Paul Green och Marnie Green.

Det är tre decennier sedan grundaren Yngve Bergqvist lanserade idén om ishotellet i Jukkasjärvi. Idén som skulle leda till att en av Sveriges under vintern kanske mörkaste platser, skulle bli ljusglimten för cirka en miljon besökare. 

– Det är en fantastisk resa med mycket glädje och stolthet som har kunnat bli verklighet för att vi under alla år har haft medarbetare som ansträngt sig för att ge gäster från hela världen ett livsberikande ögonblick under deras vistelse. Personligen tycker jag årets Icehotel är det bästa någonsin och det är höjdpunkten vid vårt jubileumsår, säger Yngve Bergqvist i ett pressmeddelande.

Rob Harding är konstnären bakom det så kallade ben-rummet.
Rob Harding är konstnären bakom det så kallade ben-rummet.

I år har 33 konstnärer från 16 länder varit med och skapat den 30:e upplagan av hotellet där du råds dra på dig underställ i ylle för att stå ut. Under den arktiska vinterns midvinter som varar december till och med februari, blir det temperaturer ned mot -40 grader i området som ligger 20 mil norr om polcirkeln. I själva rummen är det dock behagliga -5 till -7 grader.

Ishotellet i siffror

  • 1 300 isblock Om våren skördas 1300 isblock från Torne älv som sedan förvaras kallt tills det är dags att börja bygga.
  • 10 sekunder Den totala mängd is som används för att skapa vinterdelen av hotellet motsvarar 10 sekunders vattenflöde i Torne älv.
  • 1 000 iskristaller Kristallkronorna som pryder taken i hotellet bär 1000 iskristaller som skulpterats för hand.
  • 110 miljoner isglassar Golvet, taket och väggarna till hotellet förs av motsvarande 30 000 kubikmeter av “snis” (en blandning av snö och is) vilket motsvarar 110 miljoner isglassar.
  • 55 kalla rum I den vinteröppna delen av ishotellet finns det 55 kalla rum. För den som är frusen av sig finns det plats i Icehotel 365.

Källa: icehotel.com

Här är elva andra mysiga vinterhotell

Igloo Åre, Åre

Högt uppe på fjällkanten med utsikt över Åredalen ligger hotellet där du tar plats på en renfäll nedkrupen i en sovsäck och blir serverad gulaschsoppa och Jämtländsk frukost. Igloorna byggs upp varje år i november/december och hur rummen ser ut varje år beror på snötillgången. Här finns också en restaurangigloo och två spabad placerade 1 000 meter över havet.

Treehotel guesthouse, Harads

Treehotel består av trädrum mitt i naturen på en trädhöjd av 4-7 meter med utsikt över Luleälven. Inspirationen till hotellet kommer från filmen “Trädälskaren” av Jonas Selberg Augustsen som handlar om tre män som vill hitta tillbaka till sina rötter genom att bygga en trädkoja tillsammans. Har du sådana drömmar men saknar förmåga att bygga, är det här du ska ta in för en natt eller två. 

Storhogna Högfjällshotell Spa, Vemdalen

Här bor du på gränsen till kalfjället 755 meter över havet med närhet till utförsbackar och längdspår. På hotellet och i baren är det fritt fram att dra omkring i skidkläder, kostym eller badrock. I spat finns bastu, pool och bubbelpool.

Kust hotell & spa, Piteå

Det 53 meter höga hotellet invigdes 2016. Här finns Norrlandskustens högst belägna skybar och spaterass med 97 rum, fyra årstidssviter fördelat på 14 våningar. Tanken är att hotellet ska liknas vid en resa längs Piteälven. Den som åker dit får se.

Copper hill mountain lodge, Åre

Mitt emellan Östersund och Trondheim på Förberget ligger designhotellet Copper Hill 730 meter över havet med milsvid utsikt över fjället. Hotellet, som ritades av arkitekten Peter Bohlin, öppnade 2008 och var då med sina 19 000 kvadratmeter Nordens största byggnad i trä. 

Fjällnäs resort, Tänndalen

Sveriges äldsta fjällhotell heter Fjällnäs. Här släcker du törsten med vatten från den klara fjällsjön. De första gästerna sov här för 130 år sedan och kanske är det den rena luften och det orörda landskapet som lockade de första besökarna.

Yasuragi, Nacka

Nyligen renoverade Yasuragi är ett japaninspirerat paradis för den som uppskattar tvagning och inre frid, tystnad och att äta i yukata. Den japanske arkitekten Yoji Kasajima ritade anläggningen 1970 för LO och resultatet blev en stor byggnad som smyger sig mellan tallarna och över hällarna. På 90-talet förvandlades det som då var en utbildnings och konferens anläggning till ett japanskt bad. I dag kan du ligga i varma källor och låta tårna snudda ett förhoppningsvis snart vitt vintertäcke. 

Åkerblads gästgiveri, Tällberg

För den som söker romantiken. Åkerblads är den familjeägda verksamheten med anor från 1400-talet som skrämmer liv i den mest dödfödda relation. Det osar av kärlek i de 73 ombonade och individuellt inredda rummen. Vissa har balkong, andra öppen spis och en del kakelugn. Oavsett kommer du hit för att vårda kärleken.

Katrinelund, Stora Mellösa

Denna för kanske många oupptäckta pärla ligger i Närke vid Hjälmarens strand. Här bjuds det på lokal gastronomi med genomtänkta drycker till. Basta, åk skridskor om isen har lagt sig och ät gott.

Orbaden Spa & Resort, Orbaden

Mitt I Sverige ligger Orbaden Spa & Resort strax intill Ljusnan. Redan på 20-talet vallfärdade badentusiaster till orten för att ta ett dopp vid Ljusnans dalgång. Med utsikt över vattnet går det fint att ta ett dopp i en infinity pool mitt emellan snövallar och knotiga tallar.

Gullmarsstrand, Lysekil

Nej, det kanske inte är för att känna de vita vidsträckta vidderna som man åker hit, men en vinter vid havet med skaldjur och champagne kan väl ändå vara orsak nog att besöka hotellet som ligger på en brygga. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln