7 platser du inte vill missa i Skåne i sommar

Strandliv, slott och skulpturer i Skåne på semestern

I Skåne kan du uppleva lantliv, storstad, slott, kultur och allt där emellan.
I Skåne kan du uppleva lantliv, storstad, slott, kultur och allt där emellan.

Skåne är ett populärt resmål för många svenskar.
Här finns allt man kan önska – storstadspuls, vita stränder, öppna landskap och mycket kultur.
Här är sju härliga platser du inte vill missa i Skåne i sommar.

1. Skarhult slott
I slutet av maj öppnade utställningen Ester Blenda! på Skarhults slott utanför Lund. Den visas hela sommaren och är väl värd att se. Ester Blenda Nordström var direktörsdottern som vägrade vara fin flicka. Hon levde i en tid då kvinnor gick klädda i långklänning och inte hade rösträtt. Själv var hon reporter på Svenska Dagbladet och körde runt på motorcykel, klädd i byxor, kedjerökandes och reste jorden runt med en pistol i väskan. 1914 klädde Ester Blenda Nordström ut sig till piga och skrev presshistoria som Sveriges första wallraffare och undersökande journalist. På Skarhult finns även ett mysigt kafé och en gårdsbutik.
Utställningen visas 24 maj - 29 september 2019.

 

2. Skåne Tranås
I den här mysiga lilla orten ligger den prisade och omtalade restaurangen, Daniel Berlin Krog. Den är ett måste om du har vägarna förbi Tomelilla i sommar. Gästerna serveras mat i toppklass i en avskalat elegant matsal med plats för 15 gäster runt fem bord. Trots att restaurangen ligger en bra bit bortom allfarvägarna så är det fullbokat för jämnan.

 

3. Ystad
Bo över ett par nätter på Sveriges mest romantiska hotell – Villa Strandvägen som ligger ett stenkast från den vita sandstranden. Det lilla boutiquehotellet toppar sedan tidigare Trip Advisors lista över ”bästa mindre hotell i Sverige”. Även White Guide har uppmärksammat Villa Strandvägen och rankar hotellet topp 8 i Sverige.

 

4. Sofiero slott
Utanför Helsingborg ligger Sofiero slott som bjuder på både sommarkonserter, utställningar och en vacker park. En av höjdpunkterna för sommaren 2019 är utställningen ”Carl Milles – drömmare och skulptör”. Carl Milles (1875–1955) är Sveriges främsta internationella skulptör. Ett flertal verk från Millesgården ställs ut i slottet och Orangeriet. Utställningen visas mellan mellan 10 maj och 22 september. Missa inte heller det klassiska midsommarfirandet och den stora trädgårdsfesten som pågår mellan 23-25 augusti.

 

5. Skåneleden
Att vandra utmed Skåneleden är en fantastiskt upplevelse. Det vackra landskapet kan få vem som helst att hisna. Skåneleden är indelad i fem separata leder som tillsammans innehåller 89 olika delsträckor, varav flera är sammanlänkade. Den som vill vandra vid havet bör starta vid Hovs Hallar, där Hallandsåsen möter vattnet. Ett annat tips är vandringar i Söderåsens Nationalpark som ligger 40 kilometer öster om Helsingborg.

 

6. Fyledalens naturreservat
Upplev Skåne från tågspåret och trampa dressin genom lanskapet i Fyledalens naturreservat. Trampa dig genom böljande åkrar, öppna landskap och grönska skogar. Turen börjar i Tomelilla och slutar i Fyledalen. Den som blir hungrig längs vägen kan stanna till vid Banvaktens kiosk där man kan njuta av glass och våfflor.

 

7. Malmö
Malmö är inte bara storstadspuls och nattliv. Här kan man även njuta av bad och sol. Stranden Ribersborg ligger ett stenkast från centrum och Centralstationen. Den är 2,5 kilometer lång och har utsikt över Öresundsbron och Turning Torso. Här finns allt från duschar och toaletter till kaféer och en lekplats för de små. Långgrunda Lomma strand, som ligger nära Malmö, är också en favorit bland barnfamiljer.

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE