Årets mest populära platser att kryssa till

Kryssningar till Norge dominerar topp tio-listan

Europeisk charm, kristallklart vatten eller mäktiga berg. Nog finns det något för alla.
Europeisk charm, kristallklart vatten eller mäktiga berg. Nog finns det något för alla.

Under kryssningar är det kanske mer resan som är grejen, men destinationen har ändå lite betydelse. Vad sägs om en vacker fransk gammal stad, eller vit strand och turkost vatten? Här är årets mest populära destinationer för kryssningsresor.

Att resa runt utan att behöva packa om eller byta hotellrum, låter det lockande? Då är kanske en kryssning är grejen för dig. För många handlar kryssningar om att just njuta av upplevelsen det är att leva sitt liv på en enorm båt, om än för en liten stund. Men det finns en del spektakulära platser att ta sig till med kryssningsfartyg. När Cruise Critics anordnade sin årliga tävling ”Cruisers' Choice destination awards” så utsågs de mest populära destinationerna för kryssningsresor 2019.

– De flesta resenärerna tar beslutet om var de ska kryssa innan de tänker på alla andra delar av kryssningsplaneringen, säger Colleen McDaniel vid Cruise Critic, skriver CNN.

Trots att de fem översta platserna på toplistan är från olika delar av världen, allt från Stilla havet till Sydostasien, så domineras top tio-listan av Norge. Norska destinationer hamnade nämligen på plats sju, åtta, nio och tio.

– Norges kryssningar fortsätter att växa i popularitet, och ju fler människor som vill åka dit, desto mer kryssningsrederier lägger till resvägar och seglingar för att möta resenärens behov. Vi har också sett växande intresse för norrskenskryssningar, säger Colleen McDaniel.

1. Avignon – Frankrike

I Provence i sydöstra Frankrike ligger staden Avignon, som är ett världsarv. Staden har många medeltida byggnader och under 1300-talet var Avignon en viktig plats då påven bodde där mellan 1309 och 1377. I dag finns det mycket att se i staden, som påvepalatset och ringmuren. Avignon ligger vid floden Rhône.

2. Bora Bora – Franska Polynesien

Den här paradisön i Stilla havet tillhör Franska Polynesien och har kallats världens vackraste ö. Den tros ha varit bebodd sedan 400-talet, och 1842 blev ön ett franskt protektorat. I dag är ön populär bland par som är på smekmånad, men den passar egentligen alla som gillar vita sandstränder, turost vatten, solnedgångar och palmer.

3. Glacier Bay – Alaska

I det karga och kalla Alaska ligger nationalparken Glacier bay. Trots att det inte finns några vägar till nationalparken så är platsen frekvent besökt årligen. Många tar sig till platsen med kryssningsfartyg, men det går även att flyga. Glacier bay är en del av ett världsarv som utsågs 1979, och platsen är perfekt för den som vill se björnar, bergsgetter och valar.

4. Wien – Österrike

Wien är Österrikes huvudstad, en stad med över 1,8 miljoner invånare som ligger långt österut i landet vid floden Donau. Bland annat är Wien känd för sin musikscen fylld av anrika kompositörer. Den som inte gillar musiken kan njuta av marknaderna, fikat, maten och drycken i staden.

5. Singapore – Singapore

Det mångkulturella Singapore är en stad och ett land i ett. Landets centrum är känt för att vara väldigt rent, men nog finns det mer att se i Singapore än hur rent det är, kanske ett besök till det spektakulära, futuristiska parkområdet Gardens by the Bay. Belägen på en ö söder om Malaysia är Singapore den perfekta utgångspunkten för kryssningar runt Sydostasien. Att staden har en av världens största hamnar gör inte saken sämre heller.

Här är årets mest populära kryssningsdestinationer

  1. Avignon – Frankrike
  2. Bora Bora – Franska Polynesien
  3. Glacier Bay – USA
  4. Wien – Österrike
  5. Singapore – Singapore
  6. Kirkwall – Skottland
  7. Flam – Norge
  8. Eidfjord – Norge
  9. Oslo – Norge
  10. Geiranger – Norge
Publisert:

LÄS VIDARE