Rekordsommar för resebranschen

Rekordsommar för den svenska resebranschen.
Rekordsommar för den svenska resebranschen.

Resebranschen går mot en rekordsommar.

Sommarväder med många lågtryck.

Har inneburit rejält högtryck i resebranschen.

– Det ostadiga sommarvädret har skapat en rusch efter resor, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

I den under stundom desperata jakten på sol och hygglig värme i juni och större delen av juli har svenskarna bokat utlandsresor som aldrig förr.

– Sedan midsommar har vi en bokningsökning på tio procent jämfört med samma period förra året som redan det var en rekordsommar, konstaterar Michael Kapil på Ticket.

Halva priset

Suget efter sista minuten-resor sedan länge stort. Nyckeln för att hitta en prisvärd är att vara så flexibel som möjligt med resmål, avresedatum och till och med avreseflygplats. Resorna är inte slut, men sista minuten-priserna är högre än någonsin. Men man kan vänta till efter skolstarten så kommer priserna nästan halveras.

– I takt med att många ser slutet på semestern och skolstarten närmar sig dyker det upp nya och lite billigare alternativ bland sista minuten-resorna. Det går att få en flygstol för en knapp tusenlapp eller en tvåveckorsresa, med namngivet hotell, för 4–5 000 kronor, säger Michael Kapil.

Turkiets fall

Sol och bad lockar och drar. Precis som förra året är Mallorca mest populärt, men London har klättrat förbi Kreta på tioitopp-listan.

– Det är antagligen en följd av Brexit och det svaga pundet, som ju gör att allt från boende till shopping och musikalbiljetter blir billigare för oss svenskar, säger Michael Kapil.

Den mest anmärkningsvärda förändringen de senaste åren är Turkiets fall. Antalya-kusten var sommarens mest populära resmål för två år sedan men finns inte ens med på topplistan i år.

Pussla ihop resan

När de som brukade åka till Antalyakusten söker sig till nya resmål i Medelhavet så ökar trycket på semesterklassiker som Mallorca och Kreta, vilket lett till hotellbrist och prishöjningar. Man får därför vara beredd på att söka bredare än så för att hitta prisvärda resor.

– När chartern är fullbokad så kan man annars göra fynd genom att plocka ihop ett eget paket med reguljärflyg och hotell, och framförallt på det spanska fastlandet kan man fortfarande hitta fynd runt Malaga och Alicante. Även Portugal har ökat i popularitet bland de som pusslar ihop sina egna resor, säger Michael Kapil.

Publisert:

LÄS VIDARE