Medelhavsländer hetaste resmålen i EU

Italienska regionen Veneto, där Venedig är huvudstad, är det sjätte hetaste resmålet i EU, sett till antalet hotellnätter. Arkivbild.
Italienska regionen Veneto, där Venedig är huvudstad, är det sjätte hetaste resmålet i EU, sett till antalet hotellnätter. Arkivbild.

Spanien, Frankrike och Italien är populära destinationer när EU-medborgare åker på semester inom unionen, enligt Eurostat. I Sverige ligger Stockholm och Västsverige i topp.

Turismen i EU är oftast en intern historia – 90 procent av turistnätterna i medlemsländerna ligger EU-medborgare bakom, enligt Eurostats senaste sammanställning som bygger på siffror från 2015.

Av den totala turisttrafiken, som inkluderar både EU-medborgare och icke EU-medborgare, hör Spanien, Frankrike och Italien till de mest populära resmålen.

94 miljoner hotellnätter

På en lista över de 30 mest populära områden är Kanarieöarna, Île-de-France och Katalonien hetast med 94, 77 respektive 76 miljoner turistnätter. Här återfinns även Andalusien, franska Côte d’Azur och italienska Toscana. London i Storbritannien och Jadranska Hrvatska i Kroatien hör också till favoriterna, med cirka 68 och 63 miljoner turistnätter.

I Sverige är Stockholm det mest populära resmålet. Antalet hotellnätter i huvudstaden uppgår till 12,9 miljoner. På andraplats finns Västsverige med 12 miljoner turistnätter.

USA hett

De européer som väljer att turista utanför unionen reser helst till USA, som upptar nära 14 procent av EU-medborgarnas registrerade hotellnätter runtom i världen. Det följs av Turkiet med en andel på drygt 10 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE