Exotiska resor - högst status för svensken

Publicerad:
Uppdaterad:
Hit vill vi helst resa. Till en exotisk ö.
Foto: THINKSTOCK
Hit vill vi helst resa. Till en exotisk ö.

Sifo

Att resa har blivit en statussymbol för svenskarna.
Och absolut högst status har exotiska resor till paradisöar.
Det visar en ny Sifo-undersökning där tusen personer fått ranka ett tiotal olika former av resor.
Var fjärde svensk sätter den exotiska utflykten högst.
Lägst status får charterresan – den mest populära reseformen.

Rekordmånga svenskar reser utomlands i sommar och bokningarna ökar med 11 procent, visar färsk statistik från Ticket Privatresor.

Och en stor del av reseupplevelsen sker ju genom bilder via sociala medier. Vänner och bekanta får se härligheten.

– Att resa är status för många svenskar. Det syns inte minst i sociala medier där semesterbilderna duggar tätt. Och högst i kurs hos svenskarna står paradisöar med fantastiska stränder och turkost vatten, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

Grisfesterna är försvunna

26 procent av svenskarna i Tickets Sifo-undersökning uppger att exotiska resor till paradisöar har högst status i samhället. Näst flest, 9 procent, tycker att äventyrs- eller vildmarksresor har högst status, följt av kulturella eller historiska resor, 8 procent.

Bara 2 procent tycker att charter har mest status. Men även om chartern inte har högst status i samhället lockar den väldigt många resenärer.

– Borta är de gamla grisfesterna. I stället lockar den moderna chartern med fina koncepthotell, till exempel för par utan barn, familjer eller träningssugna. Dessutom är det en trygg och enkel reseform, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA