Här är världens bästa dykdestination

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Världens bästa dykning finns i Filippinerna.
Världens bästa dykning finns i Filippinerna.

Dykning

Fantastiska djur, klart vatten, sköna temperaturer och paradisstränder när du är klar med dagens dykning. Det är vad som väntar turister som åker till Filippinerna, som har utsetts till världens bästa dykland enligt enligt World Travel Awards. Här är några platser att dyka på i landet.

I flera år har Maldiverna och Caymanöarna utsetts till världens bästa dykdestination, men i år är det Filippinerna som tog hem förstapriset under World Travel Awards som hölls i slutet av november. De nominerade var bland annat Azorerna, Stora Barriärrevet och Bora Bora, men dykningen i Filippinerna ansågs vara bäst av de som röstade 2019.

Trots att det är första gången som landet tar emot utmärkelsen så är det inte okänt bland dykare. Snarare tvärtom. Kristallklart vatten med bra sikt, stora hajar och rockor, färgglada korallrev och många vrak är några av sakerna som dykare kan vänta sig att se i landet. Medan vissa dyk kräver avancerade kunskaper på grund av dykets djup eller svårighetsnivå, så finns det andra dyk i landet som bara kräver lite utbildning, eller ingen alls. Varför inte testa på ett första dyk, och se om upplevelsen ger mersmak? Här är de bästa platserna att dyka på i Filippinerna.

Coron Island

Coron är en ö i norra delen av provinsen Palawan. Ön är känd för sina många japanska fartygsvrak från andra världskriget som lockar till sig dykare. Där finns bland annat det stora vraket av båten Okikawa Maru som ligger på 10 till 25 meters djup – och är hela 160 meter lång. Den som inte vill dyka vid vraken kan även snorkla i det klara vattnet runt ön, med sikt på över 20 meter.

Coron Island är en ö värd att besöka även utan vraken.

Malapascua

Malapascua är en liten sömnig ö norr om Cebu, och nästan alla turister på ön är där för dykningen. Anledningen är framför allt att dykplatserna runt ön är kända för sina rävhajar, en hotad hajart med en lång stjärtfena. Hajen kan bli upp till 6 meter och lever ofta i djupa vatten, men kommer upp till grundare vatten under tidig morgon. Därför tar sig dykare till platsen Monad Shoal innan vid gryningen för att få se de mäktiga djuren. Det finns även chanser att få se hammarhajar, mantor och valhajar.

Cebu

Den som åker till Malapascua kommer med all sannolikhet att åka via Cebu, för att ta den lilla färjan ut till ön. Så varför inte passa på att göra ett dyk även här? Cebu är betydligt mycket större än Malapascua och bjuder på många dykplatser. Där finns bland annat Moalboal som är känd för sina stora stim med sardiner som kan ses året runt. För att se dessa sardiner krävs det inte ens dykutrustning, det går också att snorkla på platsen. Halvön Moalboal är även populär bland turister för sin lugna charm.

Utanför Cebu City ligger ön Mactan som nås via en bro. Många dyk utgår från kusten vid Mactan, istället för båtar. Utanför ön finns även grottan Marigondon, som är populär bland avancerade dykare som är certifierade att djupdyka. Från Mactan når du även enkelt ön Nalusuan Island, ett skyddat område fullt av koraller och fiskar.

Såhär ser det ofta ut på dykplatsen Moalboal.

Tubbataharevet

Detta världsarv passar den riktigt avancerade dykaren – mest på grund av att dyket kräver övernattning på båt och bara kan göras mellan mars och juni varje år, när havet är lugnt. Resorna till revet utgår från Puerto Princesa och tar ungefär 10 timmar. Men om du är en engagerad dykare så kan resetiden vara värt det, för revet är ett världsarv bestående av två obebodda atoller där besökarna kan njuta av ett rikt djurliv, både i form av fåglar och under ytan. Bland annat lever många arter av hajar, koraller, valar och delfiner i området.

Dykare kan se valhajar när de besöker Tubbataharevet.

Boracay

Ön Boracay i Filippinerna är känd för att vara en riktig paradisö. Vit sand, vackert vatten och ett pumpande nattliv. Även dykningen på platsen är bra, och där finns möjligheter att se allt från hajar till tonfisk. Vad sägs om att dyka vid vraket Camia, eller vid en vägg som startar vid 30 meter för att sedan fortsätta rakt ner i djupet? Men om du vill slippa trängas med andra turister så är det här inte rätt plats. Boracay har översvämmats med turister och 2018 stängde ön för besökare på grund av sopor och avloppsvatten som rann rakt ut i havet. Sedan dess har ön öppnar för besökare igen, men myndigheterna i landet uppmanar besökare att hitta till andra platser i landet.

Boracay lider av överturism – men har bra platser att dyka på.
Publisert:

LÄS VIDARE

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

ÄMNEN I ARTIKELN

Dykning

Filippinerna

Resa | Filippinerna

Äventyrsresor

MER OM RESA

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

Här är platserna du bör undvika 2020

Här är strandparadiset som många har missat

Undvik överturism – och åk hit istället

Här är världens minst besökta länder

Vackra sjöar – åtta favoriter att besöka

Orörda paradisöarna – som Hawaii var förr

Res till Marocko i vår – här är expertens tips

Så skadar svenska turister djur utomlands

9 platser där vintern är som vackrast

Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

På vandring i Skottland: Whiskey, älvor och tweed

Bila i Halland: Superguiden med alla måsten

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Sofia blev akut sjuk i Indien: ”Hade tre deciliter var i magen”

Hon har seglat jorden runt – med 250 kvinnor

Flytande hotell återöppnat efter storm

De ska åka tåg till södra Vietnam – med en tvååring

De förklarar sin kärlek till fjällen med ny bok

Lämnade inte hemstaden på fyra år – nu reser hon runt jorden

Jobbet: Ta hand om en öde ö i sommar

Hon reser ensam runt jorden – på motorcykel