Här är svenskarnas favoritskidorter

Svenska och utländska skidresor att boka i vinter

Publicerad:
Uppdaterad:
Österrike och Åre är svenskarnas skidfavoriter.
Foto: Getty
Österrike och Åre är svenskarnas skidfavoriter.

Resa | Skidresor

Nu startar skidsäsongen och vinterresorna bokas för fullt.
Oavsett om du föredrar utförsåkning eller längdskidåkning så finns det något för alla på de stora fjälldestinationerna.
Här är våra bästa skidfavoriter i vinter – både i Sverige och utomlands.

Idre Fjäll har redan öppnat, den 12 oktober kunde de slå upp portarna på sin anläggning tack vare att de sparat stora mängder snö från förra säsongen. Skistar som har anläggningar på flera orter i fjällen startar sin säsong i november och håller öppet ända till våren.

En nyhet för i år är Birka Cruises kryssningar till fjällen. Den som inte gillar att mala fram mil efter mil norrut på väg till skidsemestern kan nu byta bilen mot båt. Man checkar in i Stockholm och avslutar kryssningen i Sundsvall.

Sälen populärast

Svenskarnas största favoriter bland skidorterna i Sverige är Sälen, Åre och Vemdalen följt av Romme, Branäs och Idre. Det visar statistik från Svenska Skidanläggningars Organisation.

– Många i Sverige tror att Åre är störst och det tänker jag är kopplat till att Åres varumärke som skidort är extremt starkt och välkänt. Åre arrangerar alpina VM nu i februari 2019 och det är tredje gången Åre står värd för mästerskapet. Sälen är lite som ”mellanmjölk” passar de flesta och ligger nära stora befolkningsområden. Vemdalen har varit lite av en doldis men har de senaste åren vuxit i antal skiddagar och allt fler börjar upptäcka att Vemdalen inte ligger så långt bort som man kanske tror, endast 48 mil från Stockholm, säger Linda Morell, PR Chef på Skistar.

Stor investering

Blickar man ut i Europa är det resor till alperna som står högst i kurs. Enligt bokningsstatistik hos STS Alpresor är Österrike svenskarnas stora favorit, främst skidorten Bad Gastein.

– Bad Gastein är vår bästsäljare och en riktig svenskfavorit där vi driver sju egna hotell, bland annat omtalade Hotel Salzburger Hof. Inför vintern 2019 förutspås intresset för Bad Gastein bli större än någonsin då en av Alpernas största liftinvesteringar invigs. Projektet har kostat över 1 miljard svenska kronor och den toppmoderna gondolen kommer göra orten ännu mer attraktiv, säger Hanna Lindberg, Campaign Manager på STS Alpresor.

Hos Lion Alpin är det också Österrike som dominerar, främst skidorten Wagrain som bokades mest förra vintern. Det är en populär familjeort med ett stort, lättillgängligt skidsystem. En växande trend är att allt fler väljer att boka mindre, till namnet kända, skidorter i Alperna.

Foto: Getty
Vi svenskar gillar att susa ner för backarna i Österrike och Italien.

– I dag vill fler resenärer åka till lite mindre kända orter istället för att som på 80- och 90-talet åka till de största som alla kände till. Självklart finns det en stor efterfrågan på de klassiska orterna som Saalbach, Zell am See med flera, men orter som till exempel Zauchensee växer stadigt hos oss. Detär en liten ort men med ett stort skidsystem som bjuder på en mer unik upplevelse än de största och mest välkända orterna gör, säger Johan Edsler, försäljningschef på Lion Alpin.

Nygammal favorit

Intresset för Italien ökar. Landet har stora skidsystem och välskötta områden som är mycket sol- och snösäkra. Dessutom lockas många av det italienska köket och de mysiga små städerna. Cervinia och Val Gardenia är skidorterna som är mest bokade hos STS Alpresor när man slår samman bokningsstatistiken för 2017 och 2018. Hos Lion Alpin var det skidorten Canazei som bokades mest förra året.

Ett annat skidparadis som ökat i popularitet den senaste tiden är Andorra som ligger högt upp i Pyrenéerna. Många flyger till Barcelona och tar en hyrbil eller buss till lilleputtlandet tre timmar bort. Soldeu är en klassisk skidort som lockar besökare från hela världen och som har över 300 soldagar per år. Grandvalira är det största skidsystemet med mer än 210 kilometer pist.

Populäraste skidanläggningarna i Sverige

  1. Skistar Sälen

  2. Skistar Åre

  3. Skistar Vemdalen

  4. Romme Alpin

  5. Branäs

Statistik från Svenska Skidanläggningars Organisation.

Populärast skidorterna i Alperna 2017/2018

  1. Bad Gastein, Österrike

  2. Cervinia, Italien

  3. Saalbach, Österrike

  4. Val Gardena, Italien

  5. St Anton, Österrike

Statistik från STS Alpresor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA