Mamman om resepriserna: ”Otroligt irriterande”

Katarina och Gabriel reser helst till spansktalande länder, då Gabriel är halvmexikan.
Katarina och Gabriel reser helst till spansktalande länder, då Gabriel är halvmexikan.

Sedan Gabriel var tre månader gammal har han rest tillsammans med mamma Katarina. De senaste åtta åren har de rest själva, och prisskillnaden när tre blev två har inte undgått dem.
– Det blir mycket dyrare om man är ensam förälder, säger Katarina Bergstedt.

Utanför lägenheten i Vasastan står träden gröna och solen värmer. Men för Gabriel Ramos Bergstedt och Katarina Bergstedt är det snart dags att lämna landet för ännu en semester, denna gång till Montenegro.

– Jag gillar att resa och älskar att träffa nya människor. Gabriel har nog varit utomlands mer än hans kusiner har varit sammanlagt, säger Katarina Bergstedt.

Sedan Gabriel var tre månader gammal har han fått vara med på mamma Katarinas resor, idag är han elva. De reser ett par gånger per år, gärna till en ny plats varje gång.

– Mina favoritplatser är Gran Canaria dit jag brukar åka på träningsresa med pappa, eller Barcelona. Cuba var roligt, förutom att väldigt många kissade i poolen, säger Gabriel.

Sedan åtta år tillbaka har Katarina och Gabriel rest som en familj på två.

– Ibland reser vi bara han och jag, och ibland reser vi med andra. Men i vår konstellation är det vi två, säger Katarina.

Katarina och Gabriel har rest flera gånger per år sedan Gabriel var liten.
Katarina och Gabriel har rest flera gånger per år sedan Gabriel var liten.

Dyrare för två

Hur de reser varierar och det är allt från charter till reguljärflyg till bilsemester. Men en sak är tydlig, priserna är ofta högre för en familj på två.

– När vi bokar flyg spelar det inte så stor roll men bokar vi charter så märks det direkt.

Förut reste Katarina och Gabriel mycket tillsammans med en familj bestående av två vuxna och ett barn, då blev det extra tydligt.

– Jag betalade nästan lika mycket för oss två som de tre gjorde. Vi reste jättemycket tillsammans under tre års tid och det var så varje gång, det blir mycket dyrare om man är ensam förälder.

Katarina försökte hitta lösningar, bland annat testade vännerna att boka resa som en familj på tre vuxna och två barn. Det gick sådär. Andra gånger när hon rest med vänner har det gått bättre.

– När vi är två mammor som reser med barn så bokar vi resan som en familj, då blir det nästan halva priset mot om vi skulle boka varsin resa. Det är lite pyssligt att bo ihop, och bestämma temperaturen på natten till exempel, men om det skiljer tusentals kronor så är det bara att hacka i sig.

Hatten från Mexico är en av de många souvenirer som Gabriel samlat på sig genom åren.
Hatten från Mexico är en av de många souvenirer som Gabriel samlat på sig genom åren.

Rabatterna hjälper inte

Det finns vissa rabatter som en vuxen och ett barn kan använda sig av, men de brukar inte hjälpa Katarina och Gabriel.

– De resorna ligger ofta på konstiga tider när det inte är lov i skolan, då går det inte, säger Katarina.

Om det fanns fler rabatterade resor för en vuxen och ett barn skulle Katarina boka mer charter. Och så skulle hon och hennes vänner resa mer själva med barnen, i olika rum.

– Det har vi haft som lyx när vi haft råd. Men skulle en sådan rabatt finnas skulle vi göra det mycket oftare, det är jag övertygad om.

Undviker charter

För några år sedan åkte duon charter två till tre gånger per år.

– Då höll jag på att bli tokig. Nu åker jag inte charter lika ofta men för några år sedan tyckte jag att det var otroligt irriterande.

I dag väljer Katarina ofta reguljära flyg istället för charter.

– Jag vill helst inte bo mer än fyra nätter på samma ställe, då är charter inte optimalt. Men jag åker charter ibland, som till Montenegro i sommar.

Ibland reser Katarina och Gabriel själva, ibland i sällskap på 20 vänner. I inga av dessa fall passar det med charter. ”I Frankrike kan man hyra stora hus”.
Ibland reser Katarina och Gabriel själva, ibland i sällskap på 20 vänner. I inga av dessa fall passar det med charter. ”I Frankrike kan man hyra stora hus”.

Påverkar ekonomin

Att det blir dyrare per person att åka på resor påverkar också ekonomin. Katarina sparar alla pengar till resor, men när det inte räckt har semestern fått utebli. Men Katarina har hittat sätt att göra resan så billig som möjligt, exempelvis genom att titta på alla alternativ noggrant.

– Och så kollar jag de spanska sajterna, det blir billigare.

Katarinas bästa tips är Blablacar, en hemsida som kopplar samman passagerare och förare som kan tänka sig att resa tillsammans, och betala för resan tillsammans.

– Där kan du hitta en bil som ska åka den rutten du ska. Det finns platser som är billiga att flyga till, som Barcelona. Väl där kan man ta sig runt i Spanien eller Frankrike med bil. Blablacar är bland det bästa som hänt resevärlden, säger Katarina Bergstedt.

Mysiga Montenegro
Publisert:

LÄS VIDARE