Sju resmål som bekämpar turismen

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Cinque Terre, Machu Picchu och Caño Cristales är exempel på platser som försöker minska mängden turister.
Cinque Terre, Machu Picchu och Caño Cristales är exempel på platser som försöker minska mängden turister.

Turism

Den globala turismen växer ohejdat.
På många håll runtom i världen sparkar man nu bakut.
Här är sju populära destinationer som på olika sätt försöker hantera turisthorderna.

Förra sommaren spred sig väldiga protester mot turism runtom i Europa. Men vår världsdel är långtifrån ensam om att brottas med baksidorna av det ständigt ökande resandet.

Här är sju exempel på resmål där man fått nog, och som nu försöker stoppa eller begränsa antalet besökare (listan bygger delvis på en artikel från BBC):

1. Maya Beach – stänger i månader

Maya Beach

I februari kom beskedet att thailändska myndigheter tillfälligt stänger den världsberömda stranden Maya Beach på Phi phi-öarna. Mellan 4 och 5 000 dagliga turistbesök har allvarligt skadat de ömtåliga korallreven.

När stranden öppnar igen i höst kommer max 2 000 besökare tillåtas per dag, enligt BBC. Båtar kommer inte heller att få åka över de grunda korallreven. Maya Beach kommer också att stängas under fyra månader nästa år.

Stranden blev känd genom filmen The Beach, med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

2. Cinque Terre – testar ny teknologi

Cinque Terre

De fem färgstarka italienska byarna som utgör nationalparken Cinque Terre är en riktig turistmagnet. Varje år tar sig över två miljoner turister hit, för att promenera längs de pittoreska vandringslederna som förbinder byarna.

Men anhopningen av besökare sliter på stigarna och vägarna, som varit föremål för flera jordskred. Myndigheterna har därför börjat testa en app som i realtid mäter mängden människor längs vandringslederna. Om en röd varning lyser, kan man som turist själv välja om man vill delta i trängseln eller inte, rapporterar BBC.

3. Balearerna & Kanarieöarna – fylleböter och turistskatt

De baleariska öarna, där Mallorca, Menorca och Ibiza ingår, har redan infört det. Och snart kan det bli verklighet på Kanarieöarna. En turistskatt alltså.

Skatten tas ut på turisternas boende och beräknas ha dragit in 300 miljoner kronor mellan juli och december i fjol. Pengarna används bland annat för investeringar i infrastruktur och för att vårda öarnas natur- och kulturarv.

Parallellt med skatten passar också Mallorca på att höja böterna för en rad förargelseväckande beteenden. Fylla och urinering på allmän plats straffas nu med hundratals euro i böter.

4. Machu Pichu – tidsbegränsade biljetter

Machu Picchu

Få platser är lika hisnande som peruanska Machu Picchu, beläget på 2 400 meter över havet. Men de många besökarna förstör vandringslederna med sopberg och kaosartade campingplatser.

Redan 2005 sattes ett maxtak för hur många som får vandra upp till Machu Picchu varje säsong. Under februari stängs också leden av för städning och underhåll.

Det har dock inte varit tillräckligt. Ett nytt system togs därför fram förra året. Numer måste man köpa en biljett för antingen morgon eller eftermiddag om man vill besöka den gamla inkastaden, skriver BBC.

5. Boracay – fylls med skit

Boracay

Paradisön Boracay anses vara en av världens vackraste öar. Men dess popularitet har fört med sig minst sagt negativa konsekvenser.

Flertalet semesteranläggningar på ön har bokstavligt talat skitit i att bygga egna avloppssystem. Avfall och avlopp ska därför ha runnit rakt ut i havet.

Filippinernas kontroversielle president Rodrigo Duerte har därför beslutat sig för att stänga ön för turister under ett halvår för att städa upp den och det omkringliggande havet.

6. Sardinien – förbud mot handdukar

Stintino

En sandstrand utan sand är inte mycket att ha. I området Stintino på norra Sardinien vill man förhindra att deras vackra stränder försvinner – genom att införa ett förbud mot medhavda handdukar.

När turister besöker den extremt populära La Pelosastranden drar de nämligen med sig stora mängder sand på sina blöta handdukar när de åker därifrån.

Borgmästaren har därför aviserat ett handduksförbud, samt förbud mot att ta med sig stora strandväskor. Istället ska besökare tvingas hyra badstolar, mattor och återvinningsbara, genomskinliga väskor.

7. Caño Cristales – satsar på regelbok

Caño Cristales

Caño Cristales i Colombia kanske inte är världens kändaste turistmål. Men den spektakulära floden, som får sina många färger av diverse havsväxter, har ökat snabbt i popularitet efter Colombias fredsavtal med landets Farc-gerilla 2016.

Ekosystemet är känsligt för besökare, och det finns en utbredd oro för att ökad turism kommer att leda till nedskräpning och att de vackra växterna skadas.

Man har därför på ett tidigt stadium infört en rad förbud: mot plastflaskor, mot solkräm och insektsmedel i vattnet, mot bad i vissa områden, mot cigaretter samt mot att mata fiskarna, rapporterar BBC.

Återstår att se om det kan rädda detta, i sammanhanget, nya besöksmål.

Mysiga Montenegro
Publisert:

LÄS VIDARE

Eva, 61, bytte liv – flyttade till solen

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism

Resa | Thailand

Resa | Mallorca

Resa | Kanarieöarna

Resa | Peru

Resa | Filippinerna

Resa | Italien

MER OM RESA

9 stränder som människan förstört

Paradisön Boracay öppnas åter för turister

Paradisstranden kan förbjuda handdukar

Paradisön stängs ner i ett halvår - en ”avloppsbassäng”

Undvik överturism – och åk hit istället

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Thailand får två nya flygplatser

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”

Här är platserna du bör undvika 2020

Upptäck Thailands fem bästa paradisöar

8 italienska pärlor – här slipper du trängas med turister

Hawaii förbjuder farlig solkräm

7 öar som turisterna inte överbefolkat

Här är Phukets fem bästa stränder

Världens 10 bästa stränder

Här har turismen mött bakslag i Europa

Paradislandet utsett till världens bästa dykdestination

Här är ön som är utsedd till Europas bästa

Här är sommarens okända turistpärlor

Mamma Mia 2 - här spelades filmen in

Badplatser i city - här är 19 favoriter

Eva, 61, bytte liv – flyttade till solen