Mystiska huset mitt i New York

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | New York

Är helt övergivet Svensken: ”Igenbommat”

1 av 7 | Foto: Foto: Anders Öhrman
Det övergivna huset i West Village

Här är övergivna huset – mitt i New Yorks trendkvarter.

Fotografen Anders Öhrman har försökt ta sig in utan framgång.

– Jag har hört att det stått tomt i minst 20 år, säger han till Aftonbladet Resa.

Anders Öhrman.
Foto: Foto: Privat
Anders Öhrman.

Det var när han fotograferade i West Village för boken ”En annan del av New York”, som Anders Öhrman upptäckte det tomma huset i hörnet av Christopher Street och Wavery Place. Området är väldigt populärt bland konstnärer och ”hipsters”.

– Huset är jättefint på utsidan och har en ”fin” adress men är helt igenbommat. Fönsterna är täckta med papp, säger han.

Med kameran i högsta hugg var Öhrman sugen att föreviga insidan på huset, men kom inte längre än till grinden – som var låst.
– Staketet är rätt högt och lagarna kring ”trespassing” ju ganska hårda i USA så det blev inget, säger han.

”Många blir sura”

Lite efterforskningar visar att huset byggdes 1831 och inhyste både läkarvård och tandläkare avsedda för fattiga.

I början av 1980-talet köpte en Mr Gottleib huset efter att den dåvarande kliniken, som vägrat behandla en patient med Aids, stämdes och tvingades stänga.

Enligt New York Times ägde Gottleib vid sin död 1999, främst tomma, fastigheter i staden till ett värde av 8,6 miljarder kronor (!) i dagens penningvärde.
– Han köpte upp massa fastigheter förut och lät de bara stå. Ibland är det rätt bra att det inte rivs, staden behåller sitt ursprung, men jag kan tänka mig att många blir sura att något står tomt med tanke på bostadsbristen.

Hårda regler

I dag ägs byggnaden av hans barnbarn.

Ett snårigt regelverk i New York, daterat ända tillbaka till 1800-talet, kräver dock att husets verksamhet inriktas på fattiga – vilket kan förklara varför inget hänt de senaste åren.

– Hela historien sammanfattar tjusningen med West Village, det är en udda del av New York. Det finns ju också ett hus som jag kallar ”svenskhuset” på 112 Charles Street som jag tycker man borde se.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN