Oskrivna reglerna du bör ha koll på

RESA

Kolla in vett & etikett-listan runt om i världen

1 av 3 | Foto: Att prata illa om kungen i Thailand är ingen bra idé.

Ät inte med vänster hand, undvik lila läppstift och håna inte kungen.

Etikettsbrott ser olika ut i hela världen.

Här är listan som ser till att du inte gör bort dig.

Runt om i världen finns en uppsjö av kulturella företeelser och etikettsregler som kan vara svåra att känna till om man bara är på besök. För att inte göra bort sig och framstå som en förvirrad turist eller för att undvika att förolämpa någon kan det vara bra att känna till ett par av dessa. En del saker kan till och med vara rent brottsligt.

Kolla in listan här, som du bör ha koll på

✓ Använd rätt hand

I stora delar av den muslimska världen, exempelvis i Afghanistan eller Förenade Arabemiraten, ska du äta med höger hand istället för vänster. Vänster hand associeras till toalettbesök och anses således vara smutsig. Det går dock bra att äta med vänster hand om du är vänsterhänt.

✓ Tala inte illa om kungen

Om du är i Thailand så är det ingen bra idé att tala illa om kungahuset. Det finns faktiskt folk som satts i fängelse för att de smädat kungafamiljen.

✓ Fel läppstift

I Brasilien ska du undvika att använda lila läppstift då det är synonymt med begravningar. Men på kläder och accessoarer går det hur bra som helst.

✓ Peka inte finger

Om någon frågar dig efter vägbeskrivning i Vietnam ska du alltid peka med hela handen istället för med ett finger.

✓ Missa inte tiden

Italienarna är noga med tiden och om du har ett möte med någon ska du alltid vara punktlig. Därför är det bra att vara ute i god tid om du exempelvis reser med bil eftersom den italienska trafiken kan vara kaotisk.

✓ Rätt hälsningsfras

När du besöker Japan och ska hälsa på en lokalbo så ska du alltid buga när ni hälsar, gärna i kombination med att du skakar den andre personens hand.

✓ Blomvalet

Om du ska uppvakta någon med blommor i Bulgarien ska du ge ett udda antal blommor i buketten. Ett jämnt antal används endast vid begravningar.

Gustav Svensson