Här kan du simma i kapp med pingviner

Av: 

Nneka Amu

Pål Magnusson

Resa | Sydafrika

Glöm polarresan - i Sydafrikanska Boulders finns fåglarna på sandstranden

Nyfiken på pingviner? Du behöver alls inte åka på en frostig polarexpedition. På den soldränkta stranden Boulders i Sydafrika kan du till och med bada med dem.

Vi är på besök i Kapstaden och har bockat av det mesta på guidebokens tio-i-topp-lista. Fängelseön Robben Island, det majestätiska Taffelberget och den färgstarka stadsdelen Bo-Kaap.

En stekhet förmiddag beger vi oss söderut mot Godahoppsudden, där Atlanten möter Indiska oceanen. Ungefär halvvägs gör vi ett stopp vid Boulders Beach, en fin sandstrand där man kan bada med – pingviner. Vi betalar 20 kronor i entréavgift och går den smala gångvägen ner till vattnet.

På den lilla stranden trängs alltifrån soldyrkare, strandtennisspelare och barnfamiljer till fåfänga muskelknuttar. Men ännu ingen pingvin i sikte.

17 grader i vattnet

Vi bestämmer oss för att ta en kort simtur i den vackra lagunen. Vi ser oss exalterat om efter pingviner och huttrar lite när det kalla vattnet når midjan. Trots att det är betydligt varmare här på den östra sidan av halvön, den mot Indiska oceanen, än på Atlantsidan, kan det inte vara mer än 17 grader.

Så är de plötsligt där mitt framför oss, de fridlysta åsnepingvinerna. På en klippa en bit ut i viken spankulerar de lojt omkring i den starka solen. De bryr sig inte det minsta om de nyfikna turisterna som tassar runt med sina digitalkameror.

– Titta! säger Febe, 14 månader, och pekar fascinerat på pingvinerna medan pappa Pål håller henne i armarna.

Sekunden senare plumsar två av de små frackklädda djuren ner i vattnet och passerar förbi oss i vad känns som 200 knyck. Vi försöker hänga på, men det visar sig lättare tänkt än gjort. Pingvinerna har visserligen tappat flygförmågan, men använder i stället vingarna till att snabbt ta sig fram under vattnet.

Privat strand – för fåglarna

Boulders Beach består av två vikar. En där man kan bada med pingvinerna och en privat – för pingvinerna. Är det mycket folk drar sig gärna fåglarna tillbaka till sin strand.

Vi tillbringar några sköna timmar i solen. När klockan närmar sig lunch börjar en och annan badgäst röra på sig och det blir lite mer plats att sträcka ut sig på. Skönt. Och det tycker pingvinerna också.

Blixtsnabb

Plötsligt prasslar det till ovanför våra huvuden och när vi lyfter blicken får vi syn på en ensam pingvin som står och spanar på oss från stenmuren. Innan vi vet ordet av har den struttat rakt ner på våra handdukar. Vi blir så paffa att vi inte förmår röra oss. Men Febe, full av upptäckariver, är blixtsnabbt på benen och står snart öga mot öga med en näbbig ”kompis”.

För ett ögonblick ser det ut att gå illa – pingvinerna kan med näbbar och klor orsaka kännbar smärta om de på något sätt känner sig hotade – men genom ett rådigt ingrepp av mamma undviks katastrofen.

Pingvinen lommar iväg, lagom långsamt. Men att bada med dem i vattnet, det ger vi upp – de är alldeles för snabba.

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Sydafrika

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sydafrika