”Nakenkamera kan ge dig hudcancer”

Av: 

Linda Aziz

Resa

Experter slår larm om den omstridda flygplats-scannern

De så kallade nakenkamerorna på världens flygplatser har anklagats för att vara kränkande.

Nu varnar forskare för att de också kan ge hudcancer.

– Röntgenstrålningen når igenom kläderna in till huden, och då kan det ge skador, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör.

Nakenkameran ska avslöja gömda vapen eller sprängämnen.
Nakenkameran ska avslöja gömda vapen eller sprängämnen.

Efter att ha studerat de nakenskanningsmaskiner som snart finns på flygplatser i Europa, USA och Australien varnar amerikanska forskare för att strålningen är farligare än man tidigare trott. Den kan ge hudcancer. Och barn är mest känsliga.

– Strålningsdosen på huden kan bli farligt hög. Den är tillräckligt stark för att förstöra kromosomerna, vilket kan leda till cancer, säger David Agard biokemist vid University of California.

Huden extra känslig

Huden är dessutom det organ som är mest känsligt för röntgenstrålning och David Brenner, chef för röntgeninstitutet på University of Columbia, är kritisk till att nakenscannrarna kommer att användas på så många människor.

– Ingen annanstans röntgar vi så enorma mängder människor som myndigheterna planerar att göra på flygplatserna, säger David Brenner.

Ulf Wester, strålskyddsinspektör på strålskyddsmyndigheten säger att det inte är helt otänkbart att röntgenstrålning skulle kunna ge hudcancer, men att det behövs mer forskning för att ta reda på hur stor risken egentligen är.

”Man får inte överutnyttja”

– Vi utsätter oss för liknande strålning hos tandläkaren och när man röntgar brutna ben, men i sjukvårdssammanhang bedömer man att nyttan av att röntga benet är större än risken som strålningen ger, säger Ulf Wester.

Men gör man det allt för ofta och för intensivt kan det få allvarliga skador på huden.

– Man måste alltid göra en bedömning, är nyttan större än risken? Dessutom får man se till att inte överutnyttja och använda den här typen av röntgenmaskiner hejdlöst och onödigt mycket, säger Ulf Wester.

Farligare att sola

Ulf Wester är noga med att poängtera att alla som funderar på att vägra gå igenom nakenscannern och hänvisa till cancerrisken borde sätta risken i relation till sina solvanor.

– Det är viktigt att komma i håg att det är betydligt större risk att få hudcancer om du solar sig brun. När huden ändrar färg har man utsatt sig för alldeles för mycket strålning, säger Ulf Wester.

– Det finns en risk för cancer om man blir bestrålad av röntgenstrålning, men det beror på hur mycket strålning man blir bestrålad med

– Nyttan av att röntga benet är större än risken som strålningen ger, man ska alltid göra en sådan berättigandebedömning. Man ska göra en bedömning, är nyttan större än risken som stråldosen ger.

För att få använda den här typen av scanningsapparater måste flygplatserna söka tillstånd hos strålskyddshetsmyndigheten i respektive land och strålskyddsmyndigheten i Sverige har ännu inte fått in någon sådan ansökan från de svenska flygplatserna. Myndigheten har inte heller tagit ställning till vad de skulle svara.

Publisert: