Plusguide: Alanya

RESA

Turkiets svar på Ibiza.

Hit åker

Always, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar och Ving.

Typ av ställe

Stor, populär turistort med en blandning av både stad och strand, samt mycket party. Ont om charm – närmast kommer kvarteren som ringlar sig upp mot den höga udden med den berömda borgen och muren.

Strand och bad

Kleopatrastranden är populärast. Du måste korsa en vältrafikerad väg för att komma hit. Sanden är grusig, jättesvår att gå i vid strandkanten och blir brännhet under högsommaren. Utlagda gångbryggor och stenplattor underlättar delvis. Den östra stranden Keykubat är enklare. Något finare sand men en del stenar i vattenbrynet. Vattensport, mat, toaletter, sötvattensduschar och solstolar på båda stränderna.

Bo

Massor av hotellrum och lägenheter att välja bland. Dubbelrum på pensionat kostar från cirka 100 kr, på mellanklasshotell 300–500 kr. Tips: Delfin hotel, nära Kleopatrastranden och drygt 2 km från centrum. Enkelt men prisvärt. Dubbelrum inkl frukost kostar cirka 220 kr. & +90 242-512 11 14

Äta/dricka

Få genuint turkiska rätter här också, men annars stort utbud och gott om andra kök, t ex mexikanskt, indiskt – och svenskt! En rejäl varmrätt kostar från cirka 50 kr. Kring basarkvarteren finns enkla och billiga kebabhak.

Göra/uppleva

Ont om sevärdheter i staden, förutom borgen. Det är värt att kolla på utsikten, särskilt vid solnedgången. Damlatasgrottan fylld med tusenåriga stalaktiter är också värd ett besök. Båtturer med gület är väldigt populära – tillsammans med öl funkar de som förfest. Bada i ett hamam, turkiskt bad.

Utflykter

Cirka 1,5 mil upp i bergen ligger Dimcayfloden där du kan svalka av dig och äta nyfångad forell – tyvärr störs friden numera av sprängningar från det gigantiska dammprojektet GAP. I närheten ligger den nära 400 meter djupa Dimgrottan.

Längre utflykter krävs för att hitta intressantare upplevelser och sevärdheter.

Shoppa

De turistiska basarkvarteren sträcker sig från busstationen (otogar) ner mot hamnen. 25-metersgatan är mer turkisk och här är det också billigare. På fredagsmarknaden kommer folk från landsbygden in för att sälja frukt och grönt. Det finns också en daglig klädmarknad.

Ute sent

Bästa partyt. I hamnen ligger flera stora nattklubbar, några med utomhusdisko. Bistro Bellman, James Dean och Absolute nightclub är populärast. Fortsätt med buss till Auditorium – ett gigantiskt diskotek med pool, utanför centrum.

För barn

Den grusiga, heta sanden och bilvägen strax ovanför gör inte Kleopatrastranden till den idealiska barnstranden precis, åtminstone inte för de allra minsta. Den östra stranden är något bättre. Mest barnvänliga stranden, Incekum, ligger cirka 2,5 mil från Alanya.

Semesterkänsla

För partygänget, visst, men vill du koppla av med sol och bad på semestern är stränderna för trista. Båtturerna räddar det hela något.

Summa:

=19 plus

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

ARTIKELN HANDLAR OM