Nya Titanic II får ”säkerhetsdäck”

avKarin Persson

RESA

Ritningar på kopian av fartyget klara – ska premiärsegla 2016

1 av 2 | Foto: AP
Australiske miljardären Clive Palmer ligger bakom projektet med Titanic II.

Skisserna på Titanic II är nu klara.

Bakom det spektakulära projektet står en australisk miljardär.

Indelningen i klasser ombord blir densamma som på originalet, avslöjar han.

Clive Palmer har gjort sig en förmögenhet inom fastighetsbranschen och gruvindstrin i Australien. Han var tidigare också ägare till fotbollslaget Gold Coast United FC.

Men hans nya projekt har fått många runt om i världen att höja lite extra på ögonbrynen. Palmer tänker låta bygga en kopia av Titanic.

Viktigt med klassindelning

Planen är att fartyget ska vara klart år 2016. Nu har ritningarna släppts, rapporterar bland annat den australiensiska nyhetssajten adelaidenow.

Palmer betonar att det är viktigt med indelningen i tre klasser för att det ska bli så likt Titanic som möjligt.

Han avslöjar också att det ombord kommer finnas ett kasino dit bara passagerare i första klass har tillträde. I tredje klass däremot blir det delade badrum och gemensamma långbord till middagen.

Ritad i Finland

”För ökad stabilitet” kommer Titanic II att bli en meter bredare än originalet. Det kommer också att finnas ett extra ”säkerhetsdäck” med ordentliga livbåtar. Nödtrappor, servicehissar och AC är andra funktioner som tillkommer på det nya fartyget.

Ritningarna har tagits fram av den Finlands-baserade designfirman Deltamarin, medan det blir kinesiska CSC Jinling Shipyard som bygger fartyget.

Titanic II, som blir 270 meter lång, beräknas göra sin jungfrutur 2016. Rutten går självklart mellan Southhampton och New York, precis som den gjorde 1912.

ARTIKELN HANDLAR OM