Kryssa längs lyxiga Rivieran för 700 kr

Resa | Frankrike

Resa testar nya Easycruise - en budgetbåt för festsugna

NICE-CANNES- SAINT-TROPEZ.

Först kom lågprisflyget.

Nu lanseras budgetkryssningen.

Aftonbladet Resa åkte med på en av de första turerna längs lyxiga franska rivieran.

Vi betalade bara 1420 kronor - för två.

Lympiahamnen i Nice är full av små, färgsprakande fiskeekor.

Bakom ekorna tronar ett knallorange fartyg med namnet i stora vita bokstäver: Easycruise One. Vi styr våra rullväskor över landgången, där ett par matroser från Bangladesh i orange overaller står och skrubbar däck.

Den kromade hissen är ur funktion så vi bär väskorna uppför trapporna till fjärde däck. Matthew, en britt i vit uniform, visar oss vägen. Utrymmet är trängre än trångt, mer ubåt än kryssningsfartyg.

Vi drar lott om sängarna. Ordet säng är egentligen överdrivet. Vi har två tjocka madrasser. På sängen kan man sitta ned. Men det är också det enda stället. En doft av klorerat vatten hänger i luften. Varken tv, radio eller ens ett fönster är att tänka på.

Solnedgång. Bland idrottsvimplarna på The Sportsbar på fjärde däck träffar vi våra medresenärer. De flesta kommer från London, men också från Liverpool, Paris och Sydney.

Vikten av att festa

Australiensiskan Jane och hennes engelska studentkompis Rose steg på i Genua. De har redan kryssat till Portofino och San Remo.

- Det här är cool! Först hade vi tänkt hitta något ställe där vi kunde ha kul på Rivieran. Men nu tog vi hela kusten istället, säger Jane.

Alla tänker gå iland för att uppleva en fredagskväll i Nice. Vi har hela natten på oss att göra annat än att stanna på båten. Easycruise One lättar inte ankar förrän klockan sex på morgonen.

De flesta av oss sluter ändå upp i baren på femte däck några timmar senare. Bredvid mahognybaren finns en bubbelpool, där en hes kines pratar om vikten av att kineser börjar kalasa. Några börjar dansa i baren, vi håller ut till framåt tvåtiden, då stupar vi i säng.

Dunk! Dunk! Dunk!

- Vi glömde fråga er om passen! Sorry! säger någon.

Klockan är sju. Min sömndruckna kropp börjar känna av sjögången och motorbullret. Värmen är tryckande. Men väl upp på däck ser vi ut över en klarblå himmel när fartyget sakta stävar in mot Cannes. Rakt in i en klunga av yachter och kryssningsfartyg. Undrar om vår knalloranga budgetbåt inte retar gallfeber på ägarna till de vita yachterna mittemot? Som en luffare på Nobelmiddag"

Inrutat schema

Frukosten blir torftig. Caffè Ritazza erbjuder inte några stadiga frukostmenyer, bara plastsmakande ost- och skinkmackor eller olika sorters wienerbröd och croissanter. Väljer caffè latte och ett varmt wienerbröd för 40 kronor.

I väntan på en passbåt som för oss i hamn slår jag mig ned i en solstol på akterdäck. Bara detta är värt varenda krona för resan -en solstol, den salta havsfläkten och Cannes strandpromenad sedd från havet!

Efter en lunch och promenad i Cannes är vi tillbaka på båten. Nu är däckpartyt i full gång. Jag sjunker ned i bubbelpoolens varma vatten. Sen går allt i en inrutad ceremoni: båt i land, Cannes by Night och tillbaka till femte däcksplanet och gamla Michael Jacksonlåtar i högtalarna"

På söndagsmorgonen vaknar vi upp strax före ankomsten till Saint-Tropez. En prunkande Riviera i grönt sveper förbi. Dags att checka ut och ta en buss till Nice. I kabinen har toaletten havererat och svämmar nästan över.

- Det gjorde min toa också, säger Briony från Liverpool.

Vi sitter i den lilla transportbåten med våra väskor. Föröver ser vi den lilla partystaden Saint-Tropez husfasader i gult och rött. Den synen är nog för att göra den mest kräsne resenären lycklig.

Bra och dåligt med fartyget

Guide: Easycruise

Magnus Falkehed (resa@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Frankrike

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Frankrike