Charterorten som försvann

Resa | Turkiet

Turkiska Mersinkusten har fina stränder, rent vatten, god mat - och låga priser

KIZKALESI

Mersinbukten lanserades som en av sommarens stora charternyheter. Men den lades ner innan första resan ens hunnit avgå. Upptäck turkarnas favorit på egen hand i stället.

Den lilla staden Kizkalesi i Mersinbukten ligger fem timmars bilfärd från den betydligt mer kända semesterorten Antalya på Turkiets Medelhavskust.

Rent vatten

Här är stranden vit och vattnet rent. Längs den trevliga strandpromenaden finns parker och små stånd som säljer mat, böcker och smycken. Hotellen och restaurangerna längs stranden tävlar om att pumpa ut turkisk musik på högst volym över sina bargäster. Annars är Kizkalesi ganska ful och grå. Men stämningen är desto trevligare, med ett tempo och en allmän attityd som är både hjärtligare och mer sansad än i de mer exploaterade semesterorterna västerut.

Frossa i mezes

Som besökare kan man i huvudsak ägna sig åt tre saker här:

Sola och bada på stranden.

Äta vansinnigt gott. Frossa i turkiska mezes, smårätter som till exempel grillad aubergine, yoghurtsåser och ostgratinerade räkor frästa i vitlök och tomat. Mums!

Göra utflykter till historiska platser i området. Hela Mersinbukten är ett enda stort friluftsmuseum med ruiner, slott och gravplatser från det romerska och bysantinska riket. Det bästa till sist: priserna här är betydligt lägre än på de stora turkiska turistorterna.

Läs också:

Karin Wik (resa@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Turkiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Turkiet

Charter

MER OM RESA

Guide/Turkiets turkosa kust

Turkiets St Tropez

Här är Europas 40 bästa stränder