Ta sjövägen till Kambodjas hjärta

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Kambodja

Färjan från Siem Reap till Phnom Penh färdas på världens fiskrikaste insjö

1 av 5
Husen står på pålar för att klara sig när sjön breder ut sig.

Tonle Sap är världens rikaste och märkligaste insjö.

Rikast för att den rymmer 480 fiskarter.

Märkligast för att den nästan försvinner varje år.

Följ med på en åktur på ”Kambodjas moder”, Tonle Sap.

De höga och vackra palmerna dyker då och då upp mitt i sjön.Det känns nästan overkligt att svischa förbi i 25 knop.

Och alla de små husen på pålar, så tunna att det knappt går att tro att de ska stå kvar året ut. En del med trasiga tak efter monsunsäsongen, andra med bättre rustade plåttak.

Fiskebåt efter fiskebåt, eller egentligen små ekor där relingarna slickar vattenytan.

Fiskarna är i alla åldrar – barn, vuxna, män som kvinnor, åldringar. De flesta står upp, balanskonstnärer i jakten på dagens fångst. Det är lätt att förledas tro att de blir irriterade när färjan dundrar förbi och rör upp vattnet.

Men icke. Bara glada leenden och vinkanden.

Relingen slickar vattenytan

Att gå ombord på färjan mellan Siem Reap och Phnom Penh är ett äventyr i sig.Landgången till den lilla färjan är läskigt smal och svajig. Det är ett under att ingen trillar i med tanke på allt bagage så många kånkar på.

Det brokiga och färgglada folkmyllret tränger sig på. Byinvånarna försöker sälja chips och läsk in i det sista.

Bredvid oss ligger en mindre färja, den till Battambang. Relingen ligger bara någon decimeter över vattenytan och några av turisterna ser lite bleka ut.

Tonle Sap, som betyder den stora sjön, har mytiska proportioner bland kambodjanerna. Inte så konstigt med tanke på att den står för cirka 50 procent av all fisk landets befolkning konsumerar.

Folk vallfärdar från hela Kambodja, en del med oxkärror som enda färdmedel, och drar upp ett årsbehov innan den mödosamma hemresan påbörjas.

”Kambodjas moder”

Ur Tonle Sap landas varje år mer fisk än vad Sveriges 80000 sjöar och hela kustfiske förser oss med!

Inte för inte kallas sjön ”Kambodjas moder”. Under monsunperioden mellan maj och november fyller regnet och floden med samma namn upp sjön. Då växer den och blir sju gånger större än under torrperioden – 2700 kvadratkilometer blir till 16000. Det är som om lilla Blekinge plötsligt skulle bli stora Västergötland.

Miljökonsulten Niklas Wennberg har de senaste åren varit vid Tonle Sap sex-sju gånger för ett Sida-projekt. Han försöker lära ut hållbart fiske, effektiv förvaltning och miljömärkning. Han suckar när han säger:

– De förstår inte hur utländska turister fungerar. De sitter på Tonle Sap och all fiskrikedom. Men de antar att jag vill äta norsk fjordlax. Det är helt absurt.

480 olika fiskarter

När det gäller Tonle Sap låter han däremot lyrisk.

– 480 arter och världens största insjöfisk, mekong giant catfish, en mal som kan bli uppemot 400 kilo. När den är 30 centimeter lång ser den ut som en pangasius.

– Det finns en stingrocka som blir tre meter mellan vingspetsarna. Och sill och sjötunga, karp och så dog eating catfish med stora, vassa tänder.

Fransmännen, som härskade över Kambodja i 90 år fram till 1953, klagade ofta över Tonle Sap. Anledning? Det var svårt att bedriva passagerartrafik i sjön eftersom den var så full av fisk.

Efter 5 timmar och 40 minuter lägger vi till vid stadskajen. Bakom oss ligger ”Kambodjas moder”, som tagit oss från den gamla huvudstaden Angkor till den nya, Phnom Penh.

En hisnande vacker och spännande båttur för 150 kronor.

Resguide till Kambodja!

Ladda ner resguide till Kambodja

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN