9 heta festivaler i Sommar-Sverige

Foto: THOMAS JOHANSSON
Det är bäddat för musikfester över hela landet i sommar. Så här såg det ut på Way out west i fjol.
RESA

Det har varit en tung vår för festivalerna när både Siesta och Peace and Love gått i graven.

Men du kan ändå se fram emot musik i världsklass, vänner och en och annan öl i solen.

Här är nio heta festivaler i Sommar-Sverige.

Summerburst

De traditionella tältfestivalerna får allt mer stå till sidan till förmån för elektronisk dansmusik som fyller arena efter arena. För tredje året i rad återkommer festivalen som lockat några av världens största DJ's – David Guetta, Avicii och Axwell. Även i år gästar stora stjärnor festivalen med bland andra Steve Angello i Stockholm och Alesso i Göteborg. Förra året lockades över 65 000 människor till eventet.

Var: Stockholm

När: 14-15/6

Pris: 790- 1495 kronor

Biljetter: Tickster

Hultsfredsfestivalen

Festivalen har brottats med ekonomiska problem men bryter nu ny mark när den flyttar från Småland till Sigtuna och Stoxa. Arctic Monkeys och Band of Horses är två av banden som kommer gästa den gamla festivalen i ny skrud.

Var: Sigtuna

När: 13- 15 juni

Pris: 795- 3895

Biljetter: Eventim

This is Hultsfred

"Går det inte så går det ändå!" står det på hemsidan om den nya festivalen i Hultsfred – This is Hultsfred, som startats för att bevara traditionen med en musikfestival vid sjön Hulingen. Två dagar i juni ska fyllas med ingredienserna musik, glädje och gemenskap och åter få Småland att sväva i festivalglädje. Det svenska stjärnskottet Miriam Bryant är av artisterna som ska stå på scenen.

Var: Hultsfred

När: 14-15 juni

Pris: 420- 520 kronor

Biljetter: Ticnet

Bråvalla

Årets festival-debutant är Bråvalla i Norrköping som satsar på att växa snabbt bland annat genom att ta dit en av stadens största profiler – Plura med bandet Eldkvarn. Festivalen bjuder på en mängd artister och varje dag är det dessutom stand-up med bland annat David Batra, Jonas Gardell och Marika Carlsson.

Var: Norrköping

När:  27-29 juni

Pris: 950- 4755 kronor

Biljetter: Eventim

Putte i Parken

Festivalen flyttade från Karlskoga dit solen alltid skiner – Karlstad, och det visade sig vara ett vinnande koncept. Det är en stadsfestival som inte riktar in sig mot en speciell genre utan istället satsar på  ett brett utbud av artister, vilket märks även i årets line-up där bland annat Icona Pop, Hardcore Superstar och Oskar Linnros syns.

Var: Karlstad

När: 3-6 juli

Pris: 750- 1645 kronor

Biljetter: putteiparken.se

Metaltown

Metaltown är som namnet antyder en rock-metal och hårdrocksfestival.

Den tionde upplagan kickas igång i Göteborg med artister som Motörhead, Slipknot och Hardcore Superstar. De som köpt biljetter till Peace and Love får byta in sin biljett mot en endags-biljett till torsdagen på Metaltown.

Var: Göteborg

När: 4-6 juli

Pris: 695- 1995 kronor exklusive camping som kostar mellan 295- 495 kronor per person.

Biljetter: Eventim

Emmaboda

Sedan 1988 har den ideella föreningen Vinterbadarna anordnat Emmaboda-festivalen, som de kallar för Sveriges friaste festival. Från början var det bara en endagsfestival med en artist som nu har växt till en femdagars med en lång artistlista. I år är Rebecca och Fiona, Elliphant och Hästpojken några av dem som syns bland namnen.

Var: Emmaboda

När: 23-27/7

Pris: 1295 kronor

Biljetter: emmabodafestivalen.se

Storsjöyran

Mer än en miljon människor har besökt Yran som har funnits sedan 1983 i sin nuvarande form. Lady Gaga är en av de tusentals artister som har uppträtt vid Storsjön och även i år bjuds det på världsartister när Alice Cooper och Bad Religion kommer. Den som gillar svenskt kommer inte heller besviken när Mando Diao, First Aid Kit och Ulf Lundell bara är ett litet urval av det svenska artistutbudet.

Var: Östersund

När: 26- 27 juli

Pris: 550- 1195 kronor

Biljetter: storsjoyran.se

Way Out West

En lite mer städad, "gå hem och duscha"-festival mitt i Göteborgs oas, Slottsskogen. The Knife, Neil Young & Crazy Horses och Kendrick Lamar är några av de största namnen i år. Runt om i staden kommer det även anordnas andra kulturella event – förra året visades 25 filmer, en av dem var Searching for Sugar Man som senare vann en Oscar.

Var: Göteborg

När: 8- 10/8

Pris: 1940 kronor

Biljetter: Ticnet

ARTIKELN HANDLAR OM