Vattenkris i Kapstaden slår mot turisterna

Av: 

Jenny Alexandersson

Tina Sayed Nestius vid Waterfront i Kapstaden.
Tina Sayed Nestius vid Waterfront i Kapstaden.

Resa | Sydafrika

Treminuters-duschar förbjudna toalettspolningar och tomma bassänger.
Kapstadens akuta vattenbrist slår mot turisterna – men restriktionerna skapar en gemenskap.
– Det är ett givet samtalsämne och alla anstränger sig för att vara försiktiga med vattnet, säger Tina Sayed Nestius som nyligen besökte Sydafrika.

Turister som kliver av planet på Kapstadens internationella flygplats märker av vattenbristen på en gång. Överallt finns skyltar med restriktioner för att spara vatten.

Tina Sayed Nestius och hennes man Mikael Nestius tillbringade jul och nyår i Sydafrika.

– På alla offentliga toaletter stod det att man inte fick duscha längre än fem minuter, men folk hade klottrat dit treor över femmorna så restriktionerna hade ändrats sedan skyltarna satts upp, säger Tina.

Kapstadens stora vattenreserv Theewaterskloof dam utanför Grabouw är endast fylld till elva procent.

Reserverna snart tömda

Vattenbristen är akut i Kapstaden. Efter flera års torka är vattenreserverna nästan tömda. Sydafrikas regering har deklarerat att landet befinner sig i en nationell kris. Dag noll kallas den brytpunkt då nästan alla vattenkranar stängs av och invånarna måste köa vid monteringsrör installerade längs gatorna. Den dagen närmar sig snabbt.

I dagsläget får invånarna endast använda runt 49 liter vatten per dag per person. Det kan jämföras med att det går åt 36 liter vatten under en dusch på tre minuter.

– När vi kom fram till vårt bed and breakfast hälsades vi välkomna och blev direkt informerade om vattenbristen. Det handlade inte om att duscha i några minuter, man fick vara snabbare än så, men det var inga problem, säger Tina.

Invånare köar vid en vattenkälla i Kapstaden.

Paret bestämde sig för att ibland bara duscha varannan dag under resan. Tina beskriver klimatet i Kapstaden som behagligt i januari. Det blåste rätt mycket och temperaturen låg runt 20 till 25 grader varmt.

– Det var inte hela världen att vi inte fick duscha, det viktigaste var att vi kunde hjälpa till. Sydafrika är ett otroligt vänligt land, folk är så hjälpsamma. När man är där på besök så vill man naturligtvis inte överutnyttja deras resurser.

En offentlig pool har varit stängd och tömd på vatten i flera månader.

En del hotell i staden har tömt sina badbassänger. De hotell som fortfarande har pool och som vill ha dem fyllda ser till att hämta vatten från områden utanför krisområdet. Det transporteras med lastbil till hotellen när det är dags att byta vatten.

Sprit istället för vatten

Ett annat sätt att spara vatten är att be hotell- och restauranggästerna att tvätta händerna med handsprit i stället för med tvål och vatten. Tina berättar att nästan varje restaurang de besökte hade handsprit vid handfaten. Vid många offentliga toaletter ombeds gästerna att bara spola om man gör nummer två. Det är lika vanligt hemma hos lokalbefolkningen.

– Vi var hembjudna till ett svenskt par på julmiddag. De hade en hink med vatten bredvid toaletten och sa till oss att man bara spolar om man verkligen behöver. Alla tar restriktionerna på stort allvar, säger Tina.

Gemenskap kring vattnet

Men även om vattenrestriktionerna gör tillvaron mer komplicerad för både invånare och turister säger Tina att hon inte såg något bråk eller demonstrationer i Kapstaden.

– Alla är överens om att det här är en katastrof. Det är ett jättestort problem eftersom det är en stor stad med många invånare. Datumet för Dag noll närmar sig och alla anstränger sig för att vara försiktiga med vattnet.

Tina och Mikaels besök i Kapstaden präglades istället av en känsla av gemenskap. Och Tina som jobbar som projektledare på Rättviseförmedlingen och är sociala medier-expert kan absolut tänka sig att åka tillbaka.

– Vattenrestriktionerna upptog många människors liv, alla pratade om det, det var ett givet samtalsämne.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sydafrika

Vattenbrist

Turism & resor

Kapstaden

MER OM RESA

Här är platserna du bör undvika 2020

Magiska vandringsleder och härliga sandstränder

Världens 20 bästa platser att se vilda valar

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

Så hittar du Upplands sommarpärlor

Hyfs i Japan – 17 regler att agera efter

Eva, 61, bytte liv – flyttade till solen

Här är nya Mamma Mia-ön!

Så får du en rolig resa med barnen

Semestra med rabatt – så kommer du billigt undan på sommaren

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Här handlar du billigast i norra Tyskland

Cypern har fått nog av supandet

Här är världens lyxigaste tåg

Turistskatt föreslås på Kanarieöarna

Klart: Gratis tågluff för 18-åringar

De möter sina rädslor med äventyrsresor

Här är världens 19 nya världsarv

Turisterna flockas i Cornwall - på grund av tv-serien

Nu kan Danmark hotas av massturism

Svenska turister valde andra resmål än Spanien i sommar

Världens vinresor samlade i en reseguide

Upptäck exotiska Sverige – norrsken, vin och ostron

Turisternas roligaste och konstigaste frågor