Passagerare slog ihjäl flygkapare

Drama under inrikesflight i Kina – flera personer skadade

Ett av Tianjin Airlines flygplan.
Ett av Tianjin Airlines flygplan.

Två dog och flera människor skadades under ett kapningsförsök i nordvästra Kina i fredags.

Tianjin Airlines flight GS 7554, med 92 personer ombord, hade just lämnat flygplatsen i Hetian, då en grupp män ställde sig upp.

Inför skräckslagna passagerare framförde de sina planer på att kapa planet. Detta rapporterar australiensiska nyhetssajten Adelaidenow.

Totalt ska det ha funnits sex kapare ombord. Med sig hade männen sprängmedel.

Attackerade med kryckor

Enligt vittnesmål bröt männen sedan av ett par aluminiumkryckor och använde dem för att att attackera passagerarna medan de försökte bryta sig in i cockpit, säger Hou Hanmin, talesperson för de regionala myndigheterna.
Männen övermannades och bands fast av kabinpersonal och passagerare. Planet kunde sedan återvända till Hetian och landade 22 minuter efter incidenten.

Dog av skadorna

Flera passagerare och medlemmar ur kabinpersonalen skadades under incidenten. Två av flygkaparna avled senare på sjukhus av skadorna de fått då de övermannades. Detta rapporterar BBC. Uppgifterna ska komma från den kinesiska tidningen Global Times, men det har varit svårt att få detta bekräftat av kinesiska myndigheter.

Den kinesiska luftfartsmyndigheten CAAC hyllar i flera uttalanden på sin hemsida besättning och passagerare för deras hjältemod.
Kaparna rapporteras vara ur den uiguriska befolkningen som utgör cirka 50 procent av invånarna i den autonoma regionen Xinjiang. Konflikter har ägt rum mellan den uiguriska befolkningen och lokala myndigheter.

Karin Persson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN