Res billigt nu i sommar

RESA

Har du träffat våra baltiska grannar?

Foto: Sol och bad närmre än du tror.

Du behöver inte åka på en lång och dyr resa för att få en semester med exotiska inslag. Bara några simtag bortom Gotland ligger våra grannar med sina anrika - men okända - badorter.

Följ med Resa till Estland, Lettland och Litauen.

Foto: Franska Rivieran är hett i semestertider. Från Göteborg kan du få tag på en resa från 1469 kronor tur- och retur.

Baltikum. Området som låg bakom den osynliga järnridån, utträngt i sovjetimperiet som låste in sina medborgare och låste oss andra ute.

Baltikum i dag är något helt annat. Det är Estland och Lettland och Litauen. Tre stolta stater. Så olika till språk, kultur och ekonomi. Så förenade av historiska händelser och krigens grymhet.

Minnesbilderna tränger sig på.

Den 23 augusti 1989 formade över en miljon människor en mänsklig kedja som sjöng frihetssånger från Tallinn via Riga till Vilnius. Här såg jag när den i väst så omhuldade Michail Gorbatjov och hans hustru Raisa bokstavligen jagades in i en bil av en rasande mobb som bara vägrade att vara sovjetmedborgare längre.

Här såg jag den desperata sovjetiska krigsmakten mosa människor och släcka liv en grym januarinatt vid tv-tornet i Vilnius 1991. Samma grymheter dagarna efter i Tallinn. Gråtande kvinnor gav oss västjournalister blommor och tackade oss för att vi rapporterade till omvärlden vad som hände.

Jag trodde inte då, för ett decennium sedan, att jag skulle stå med lettiska lats på fickan - och att de skulle tynga som den hårdaste av hårdvalutor. Kunde inte föreställa mig att komma hit utan visum och se fria samhällen skaka av sig sovjet-oket.

Samhällena byggs på nytt och det går fort nu när både Nato-medlemskap och EU-inträde hägrar. Miljön städas upp och förbättras. Det rivs och byggs på nytt i rasande fart. Vi möts av service och god mat.

Här ligger milsvida, kritvita sandstränder och du ska skynda dig hit när inkvarteringar, krogar och nöjen fortfarande är billiga. Hotellen, pensionaten och campingplatserna är många och du kan komma med båt eller flyg från flera ställen i Sverige.

Och bekymra dig inte för att köra bil på den utmärkta huvudvägen Via Baltica som sammanbinder de baltiska staterna med Polen. Avstånden är korta. Gränspasseringarna mellan de tre länderna visumfria och så pass enkla att man kan köra vilse i tid och rum.

Inte kommit i väg på semesterresan än? Eller skyggar du för charterns sista-minuten-priser? Just nu hittar du knappast en vecka för under 4 000 kronor. Men lugn. Resa har satt ihop över 30 semestrar som alla kostar under tre tusenlappar, inklusive resa och logi, och där det finns platser kvar i sommar. Häng med till sol, bad och äventyr!

Sture Olsson