5 bästa stränderna i Sydostasien

Foto: Jenniann Volmarsson och Henrik Gustavsson, från Kalmar, solar på stranden Ao Phra-Ae. Det är en otrolig strand, nästan folktom. Men av dem som hittar hit är många svenskar säger de.
RESA

1. Ao Phra-Ae, Thailand

På ön Koh Lanta ligger den här vackra stranden, även kallad Long beach, som ännu inte har förstörts av massturism eller hotellbyggen. Vattnet är azurblått, atmosfären avspänd och inkvarteringen billig i små bungalower.

Bästa tid: December–mars.

2. Emerald bay, Malaysia

Belägen på den privatägda ön Pangkor Laut, rankas ofta som en av världens tio bästa stränder. Det smaragdgröna vattnet med mjuk sandstrand är perfekt för bad och snorkling. Stranden tillhör Pangkor Laut resort och är därför fri från strandförsäljare och kommers.

Bästa tid: Mars–september.

3. Long beach, Malaysia

På ön Palau Perhentian Kecil ligger den här stranden, tillsammans med flera andra, som blivit ett eldorado för budgetresenärer. Superb dykning, billigt boende och hänförande scenerier gör det här till ett givet resmål för alla som besöker Malaysia.

Bästa tid: Mars–september.

4. Malapascua island, Filippinerna

På nordöstra fliken av ön Cebu ligger Malapascua. Ett betydande dykcentrum finns på den vackra stranden som rankas bland de allra bästa i världen. Utanför den här ön kan man sikta mycket haj.

Bästa tid: Januari–juni.

5. Mui Ne, Vietnam

Cirka tre timmars bilfärd från Ho Chi Minh. En makalös strandsträcka. Klimatet är hett och torrt året runt. Mui Ne beach har flera förstklassiga hotell till relativt låga priser.

Bästa tid: December–maj.

ARTIKELN HANDLAR OM