Bästa knepen för en billigare sommarresa

Semestern riskerar att bli dubbelt så dyr - här är de billigaste perioderna att resa i sommar

Njut av låga priser. Hotellen i länderna runt Medelhavet är oftast billigare i början av juni än i slutet av augusti eftersom många italienare och fransmån då tar sin semester.
Njut av låga priser. Hotellen i länderna runt Medelhavet är oftast billigare i början av juni än i slutet av augusti eftersom många italienare och fransmån då tar sin semester.

Välj rätt vecka när du bokar sommarsemestern. Det kan du spara många tusenlappar på. Några av Sveriges bästa reseproffs guidar dig till lägsta möjliga pris. Ta fram kalendern och börja stryka. För det gäller att välja rätt period – fel datum till Spanien, Grekland eller Kroatien kan innebära att resan blir dubbelt så dyr.

Den ekonomiska grundregeln är: Undvik vecka 27 till 30. En biljett som i vanliga fall kostar 2000 kronor kostar nu 3000. Det är mycket pengar. Och framför allt är det pengar som kan gå till roligare saker när man väl är på plats. 57 procents skillnad

– Priserna är som allra högst från början av juli till runt 5 augusti, men många vill avsluta semestern med en utlandsresa, så veckan före skolstart brukar fortfarande vara rätt så dyr, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Vill du göra klipp ska du satsa på första halvan av juni eller andra halvan av augusti, som är sommarens billigaste semesterperioder. En biljett till Malaga på spanska solkusten kostar 2930 kronor vecka 29 – och 1 270 kronor vecka 34 (2026 augusti). Precis samma resa, fast med 57 procents prisskillnad.

– Ett annat resmål som skiljer mycket under vissa sommarveckor är Los Angeles. Du kan få betala mer än dubbelt så mycket för biljetten om du åker vecka 27 i stället för vecka 34, säger Jens Elfsberg, presskontakt på hotell- och resesajten Momondo.

Tänk på växelkursen

Bokar du boende på egen hand ska du komma ihåg att hotellen runt Medelhavet ofta är billigare i början av juni än slutet av augusti, då många italienare och fransmän tar semester. En trist nyhet är att den svenska kronan har sjunkit som en sten gentemot euron och nu står i över elva kronor, enligt Forex växelkurser. Snäppet dyrare att leva alltså.

Turkiet sticker ut som ett prisvärt alternativ. Man kämpar på att komma tillbaka som turistland och den turkiska liran har sjunkit med nästan 16 procent jämfört med för ett år sedan. USA är ett annat land där kassan räcker långt.

– Oavsett vart du vill åka gäller det att lägga på ett kol. Populära sommardestinationer blir ofta dyrare att boka ju längre du väntar eftersom många vill resa under den här perioden, säger Elisabeth Norberg på resesöksajten Skyscanner.se.

”Fredagar är dyrast”

För den som är sugen på en weekendresa finns det vissa knep för en billigare biljett. Kvällsflyg mellan klockan 18 och 24 har generellt bäst pris. Åker du en torsdag i stället för fredag så kan du spara många sköna hundralappar.

– För svenskar som reser inom Europa är det inte lördagar utan fredagar som är dyrast att flyga på. Då är priset i snitt åtta procent dyrare. Vill man göra ett klipp på en weekendresa ska man alltså överväga att flyga på en torsdag, säger Carl Sundberg som är svensk talesperson för Momondo.

Boka rätt och spara tusenlappar

 1. Res före eller efter sommarlovet. Sköna tusenlappar kan sparas.
 2. Boka så tidigt som möjligt. Populära sommardestinationer blir ofta dyrare ju längre du väntar eftersom många vill resa den här tiden på året.
 3. Se över tilläggsförsäkringar, avbeställningsskydd och dylikt. Kolla noga vad du egentligen behöver. Kanske räcker reseskyddet i hemförsäkringen?
 4. Om de mest prisvärda hotellrummen tar slut på en viss sajt – kolla vidare. Bokningssidor som Booking.com och Hotels.com bokar upp ett antal platser på ett specifikt hotell. Om rummen skulle vara slut på en sajt, kan det fortfarande finnas kvar på en annan.
 5. Det blir allt vanligare att pröjsa extra för resväskan. Ska du bara vara borta några dagar kanske handbagage räcker. Packa lätt och ta på dig de tjockaste plaggen när du åker så får du mer plats.
 6. Byte av avrese- och ankomstort kan spara mycket pengar.
 7. Flygbiljetter till kvällsflyg mellan klockan 18 och 24 är generellt de billigaste. Det är vanligtvis dyrare att flyga på morgonen och fram till klockan 15.
 8. Biljetter är oftast somdyrast på avresedagen.
 9. Tisdag är generellt den billigaste veckodagen att flyga på. Sugen på en weekend? Välj torsdag istället för fredag så kan du spara hundralappar. Lördagar är vanligtvis den dyraste veckodagen att flyga på.
1272 kr kan det kosta till Malaga om du reser ”rätt” vecka.
1272 kr kan det kosta till Malaga om du reser ”rätt” vecka.

Så mycket sparar du

 • Malaga

Billigast vecka 34: 1272 kr

Dyrast vecka, 29: 2932 kr

Malaga: ladda ner reseguide med över 100 tips
 • Palma de Mallorca

Billigast vecka 34: 1444 kr

Dyrast vecka 28: 2836

Resguide till mysiga Palma – en liten skön storstad
 • Split

Billigast vecka 34: 1895 kr

Dyrast vecka 25: 3288 kr

Ladda ner resguide till Split i Kroatien
 • Aten

Billigast vecka 35, 1729 kr

Dyrast vecka 26, 2987 kr

Mäktiga ruiner och hektiskt uteliv – reseguide till Aten
 • Barcelona

Billigast vecka 34, 1155 kr

Dyrast vecka 25, 2160

Därför älskar svenskarna sitt Barcelona - ladda ner bästa reseguiden
 • Los Angeles

Billigast vecka 34, 3287 kr

Dyrast vecka 27, 8406 kr

Reseguide: I filmmeckat LA blir det aldrig långtråkigt
 • New York

Billigast vecka 35, 3152 kr

Dyrast vecka 28, 5389 kr

Källa: Momondo

New York – vår största reseguide hittills: 205 tips!
Publisert:

LÄS VIDARE