Vinterns populäraste resmål – hit vill svenskarna åka

Här är vinterns favoriter.
Här är vinterns favoriter.

Semestern är över för det flesta, och vad är det första man gör tillbaka på jobbet? Bokar vinterns resa! Från mitten av augusti och några veckor framåt är bokningstrycket för vinterns resor högt - här är platserna som svenskarna bokar.

Har du precis kommit tillbaka till kontoret efter semestern? Drömmer du dig redan bort till stränder och hav? Då är du inte ensam. Redan nu har bokningarna för vinterns resor börjat trilla in, även om det största bokningstrycket brukar komma i mitten av augusti och fortsätta en stund framåt. Men vinterns trender går redan att urskilja, och en sådan är att åka till Thailand.

– Bangkok är verkligen vinterns favorit, med god marginal till tvåan Gran Canaria, som ju i vanliga fall alltid är mest populär under vinterns resor, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Det är dock inte helt omöjligt att Gran Canaria tar tillbaka förstaplatsen. Människor tenderar att boka långresor lång tid i förväg, medan man väntar lite längre med att boka resor till exempelvis Kanarieöarna.

– Å andra sidan är ju Thailand ett av de semesterländer som har ökat klart mest i år, så jag skulle inte vara förvånad om Bangkok står sig även framöver, säger Katarina Daniels.

En annan vinterfavorit är Miami i Florida.

– Miami fortsätter klättra, och i och med de smidiga flygförbindelserna som lanserades förra hösten så är det mycket enkelt att ta sig dit. Kombinationen stad och bad är dessutom svårslagen.

Störst ökning står Sydney i Australien för. Trots den långa flygresan till landet på andra sidan jorden så är det en 52 procents bokningsökning till Sydney i jämförelse med samma period 2017. Sydney låg på plats nummer 15 förra året, men har nu klättrat till plats nummer 8.

1. Bangkok

Förra årets tvåa är nu den plats flest svenskar planerar att åka till i vinter. Många väljer att flyga till den thailändska huvudstaden för att sedan ta sig vidare runt i landet eller grannländerna, men det finns även mycket att se i Bangkok. Åk båt i Chao Phraya-floden, ta en drink på någon av stadens alla takbarer, förundras över Gyllene Buddhans tempel eller soluppgångens tempel, eller besök den myllrande gatan Khao San. Det sistnämnda är där alla backpackers håller till och platsen för att dricka öl från ett öltorn, äta en insekt eller skaffa en temporär tatuering.

Att ta en båttur är populärt i Bangkok.
Att ta en båttur är populärt i Bangkok.

2. Gran Canaria

Svenskarnas eviga favorit Gran Canaria behöver knappast någon introduktion. Få har inte hört talas om öns ständer, barer och restauranger. Ön har allt från grönskande delar med mer regn till områden som liknar en öken, men de flesta väljer att resa till turistorterna. Besök huvudstaden Las Palmas för att shoppa, gå på museum eller kika på katedraler. Förundras över sanddynerna i Maspalomas eller besök den mysiga fiskehamnen Puerto de Mogán.

Stranden Amadores är en av många som Gran Canaria har att erbjuda.
Stranden Amadores är en av många som Gran Canaria har att erbjuda.

3. Phuket

Även den tredje mest populära destinationen i vinter ligger i Thailand. Ön är framför allt känd för sina stränder och har många olika sorters hotell som passar småbarnsfamiljen, backpackern eller pensionären. Patong är inte stranden för den som vill ha lugn och ro då den ligger precis intill öns nöjeskvarter och ofta är full av solbadare, men vill man ha avskildhet finns det gått om platser att välja bland: ta en longtail-båt till Laem Sing eller Freedom beach exempelvis. Överväg även ett besök till den enorma statyn Big Buddha, belägen på en bergstop intill stranden Kata och 45 meter hög. Äventyrssugna kan även dyka, snorkla eller åka zipline på ön.

Laem Sing är en lugn och lummig strand.
Laem Sing är en lugn och lummig strand.

4. Miami

I och med att flygresorna till Miami i Florida blir allt fler dyker denna stad upp på många svenskars önskelista. Kombinationen mellan sandstrand och storstad är en hit som tilltalar många. Strosa bland höghusen och gå på museum eller teater, besök en av de många galleriorna som finns utanför staden, eller bada i det klarblå vattnet. Miami har desstuom världens största kryssningshamn, så om du tröttnar på staden kan du boka in en kyssning runt Karibien.

Kombinationen stad och strand är ett vinnande koncept.
Kombinationen stad och strand är ett vinnande koncept.

5. Krabi

Thailand, Thailand och återigen Thailand. Krabi-provinsen är en storfavorit hos svenskarna med områden på fastlandet som Railey och Ao Nang, och öar som Phi Phi och Koh Lanta. Den sistnämnda har till och med en svensk skola. Phi Phi är en favorit hos backpackers och är minst sagt slående med sin smala landremsa och stränder åt två håll. Klättra vid Tonsais kalkstensberg, besök den mindre ön Koh Jum eller sola och bada var du än hamnar i provinsen.

Krabi-provinsen är bland annat kända för sina kalkstensberg.
Krabi-provinsen är bland annat kända för sina kalkstensberg.

6. Teneriffa

En annan av Kanarieöarnas populära resemål är ön Teneriffa, som är ögruppens största ö. På den södra delen av ön finns många vackra stränder och i Teides nationalpark kan naturen liknas vid det karga landskapet på månen, därför kallas det månlandskapet. I nationalparken finns en vulkankrater och det kan bli under 0 grader på vintern och över 40 grader på sommaren. Det går att ta sig till parken via linbana, men upp till vulkanen är det en lång och tuff vandring. Den lite mindre äventyrliga kan nöja sig med öns barer, restauranger, shoppinggator och stränder.

Teides nationalpark har ett slående utseende som skiljer sig en del från öns sandstränder.
Teides nationalpark har ett slående utseende som skiljer sig en del från öns sandstränder.

7. Cancun

Cancun är en av de största orterna på Yucatanhalvöni Mexico och har vuxit från att vara en liten fiskeby till en stad med shopping, restauranger och hotell. Platsen är känd för vita stränder och turkost hav, bra golf och mycket nattliv. Men om du inte vill ha för mycket nattliv kan du undvika att åka i mars - när spring break är i USA. Det finns flera dagsutflykter att välja bland: snorkling, besök till mayafolkets heliga platser och surf är några av sakerna du kan göra.

Blått vatten och vit sand lockar turister till Cancun.
Blått vatten och vit sand lockar turister till Cancun.

8. Sydney

Nykomlingen på topplistan är Sydney i Australien, landets största stad. Kombinationen storstad och strand lockar många som vill kunna ligga på stranden ena dagen och shoppa, gå på museum eller strosa runt andra dagen. Missa inte stadens kända operahus, du kan antingen gå en guidad tur eller se en föreställning. Åk till Bondi beach, testa på att surfa eller klättra över Sydney harbour bridge, om du vågar.

I Australiens största stad finns det en hel del att göra.
I Australiens största stad finns det en hel del att göra.

9. Sri Lanka

Indiens småsyskon är ett perfekt resmål för att uppleva kultur och skönhet. Vackra stränder och bra surfing blandas med teplantager runt Kandy och vandringar upp till den så kallade Lejonklippan i norra delen av landet. Uppe på klippan ligger en ruin med gamla grottmålningar, och så är utsikten fantastisk. Är du intresserad av djur kan du överväga att resa till Mirissa - förutom sol och bad är platsen perfekt för valskådning.

Lejonklippan i Sri Lanka är fysiskt ansträngande att ta sig upp till - men utsikten är fantastisk.
Lejonklippan i Sri Lanka är fysiskt ansträngande att ta sig upp till - men utsikten är fantastisk.

10. Kap Verde

En relativt ny favorit hos svenskarna är Kap Verde. Ögruppen i atlanten består av 10 öar och de är ganska varierande. Ön Sal är platt och full med vita sandstränder, Santiago är den största ön som huserar huvudstaden Praia, och ön Santo Antão är full av grönska och djupa dalar. I landet kan du sola, bada, dyka, vindsurfa eller vandra och de flesta väljer att spendera semestern på Boa Vista eller Sal.

Kap Verde är en drömdestination för både vindsurfare och dykare.
Kap Verde är en drömdestination för både vindsurfare och dykare.

Mest populära resmål vintern 2018/19

  1. Bangkok (2)
  2. Gran Canaria (1)
  3. Phuket (3)
  4. Miami (6)
  5. Krabi (5)
  6. Teneriffa (4)
  7. Cancun (7)
  8. Sydney (ny)
  9. Sri Lanka (10)
  10. Kap Verde (Sal) (9)

Resor bokade tom 12 augusti 2018, avresa den 1 december 2018 – 31 januari 2019

Publisert:

LÄS VIDARE