Jorden runt på 80 soffor

Christoffer lägger inte en krona på hotell när han reser

Foto: THOMAS JOHANSSON
Bor gratis Christoffer Karlsson använder sig av internetsidan couchsurfing.com när han är ute och reser. Sajtens medlemmar erbjuder – och kan själva nyttja – gratis sängplats över hela världen.

Trött på dyra hotellrum?

Gör som Christoffer Karlsson och hoppa på den nya trenden – gratis boende på sofflock varhelst du än vill resa i världen.

Christoffer Karlsson, 22, från Borås har rest mycket de senaste åren: England, Norge, USA, Irland och Kanada. Och med hjälp av couchsurfing.com har han inte behövt betala en krona för logi.

– Jag åkte till exempel runt i Kanada och USA i 33 dagar och boendet var alldeles gratis hela tiden. Det här sättet att resa är perfekt, säger han.

”4 har bott hos mig”

Systemet går ut på att folk lägger upp sina uppgifter på hemsidan couchsurfing.com och helt enkelt upplåter en gratis sängplats på just sin ort.

– Jag har haft fyra personer boende hemma hos mig i Borås. Två från Brasilien, en från Kanada och en från Frankrike, säger Christoffer Karlsson.

Men det finns inget som helst tvång. Så länge du är registrerad på sidan kan du använda dig av dess kontakter. Med gratis sängplats i snart sagt hela världen som följd.

– Du hamnar dessutom direkt på insidan av en stad och dess kultur. Man får se och uppleva saker som man aldrig någonsin skulle hitta fram till via de vanliga turistvägarna.

Svårt utnyttja system

Att kliva in i ett okänt hem fyllt av människor man aldrig träffat förut kan kännas en aning olustigt. Men enligt Christoffer ska det mycket till innan någon lyckas utnyttja systemet.

– Man måste verifiera sig på olika sätt. Till exempel genom att uppge adress och kontonummer. Dessutom skickar man referenser till dem man bott hos. De uppgifterna publiceras sedan på min sida och jag kan inte redigera dem.

– Så man är helt klart mer nervös för att personkemin inte ska stämma, än för att någon ska sno väskorna.

Christoffers foton från sina resor

Städer som Christoffer besökt

Hemsidan har 143 000

Simon Bynert