Ett ryck – och hej vad det drar iväg!

Resa | Trysil

"Det var superkul när
vi sladdade"

Massor med snö, överlyckliga barn, ivriga hundar och en riktigt häftig naturupplevelse.

Att åka hundspann med familjen i norska TRYSIL visar sig vara en hit.

– Det är det roligaste jag gjort, säger Lukas, 9.

En och en halv meter snö har fallit över det norska landskapet. En glad överraskning eftersom de gnistrande flingorna har lyst med sin frånvaro i de mellersta och södra delarna av Sverige. Kvicksilvret visar på minus åtta. Äntligen vinter.

På Landgård, sex kilometer från Trysil centrum, bor 26 alaskan husky-hundar. Här är Tor Arne chef. Han har jobbat på gården i över 20 år och visar oss vant runt bland de söta hundarna.

De är till en början ganska lugna,

men när barnen börjar gosa med de lurviga valparna blir det ett väldigt ylande. De 26 fullvuxna hundarna och de sju valparna skäller och ylar i kör och får barnen att kikna av skratt.

Två slädar

Vi är alla, två vuxna och tre barn, nyfikna och förväntansfulla på att få åka ut på en tur. Tor Arne riggar två slädar och Lukas får hjälpa till. Längst fram kopplar de fast Sureya, en tik som är ledare för hela flocken. Till sin hjälp får hon Harry Potter och fyra hundar till.

På den andra släden kopplar han fyra hundar med Jannis och Seima i täten – bland annat en blind hund som heter Stripa. Bredvid sig har han Batistuta som står högt i hierarkin vilket har gett den blinda hunden status i flocken.

Luna, 6, kryper ner i den främre släden som styrs av Tor Arne och Lukas. Jag och Alice, också 6, får åka i den bakre släden med Jonas som chaufför. Hundarna hoppar och skäller och vill inte vänta en sekund till. Det gäller att hålla en stadig fot på bromsen.

– Okej! skriker Tor Arne och med ett ryck drar det iväg.

Wow! Vad härligt! Vad häftigt!

Vi åker i ett spår med drivor av snö runt oss, genom ett fantastiskt vinterlandskap. Hundarna frustar och är lyckliga över att få röra på sig.

Biter i svansen

Men efter bara några hundra meter tar det stopp. En av hundarna har bitit kollegan framför i svansen och det blir omplacering i ledet. Hundarna är snälla mot oss, men inte särskilt snälla mot varandra.

Sedan bär det av igen. Vi har fått lära oss att om föraren ramlar av och hundarna fortsätter springa (vilket de gör) så ska man försöka välta släden för att få stopp. Vi håller tummarna för att vi ska slippa det. I svängarna dunkar det till mot snövallen. Vi kommer upp i cirka 40 kilometer i timmen.

Efter ett tag på väg tar vi paus.

– Det var superkul när vi svängde och sladdade och körde över några gupp, säger Lukas lyriskt.

Gäller att hänga med

Tor Arne berättar att han ofta får familjer på besök där mamman eller pappan styr släden.

– Fördelen med att bara ha 26 hundar är att vi inte kan ta så många gäster samtidigt. Det blir trevligare. Man kan också åka upp på en flerdagarstur på fjället där vi tältar, fiskar och grillar.

Vår färd fortsätter och vi byter förare. Här gäller det att hänga med i svängarna.

I nedförsbacken kör vi nästan in i hundarna framför.

Vår åktur varar en timme och vi hade gärna åkt en timme till. För det här kalaset fick vi betala 350 norska kronor per person. Det kan kännas lite svettigt, men det är en rolig och annorlunda familjeupplevelse om man vill testa något nytt tillsammans med barnen.

Här kan du åka hundspann

Blir det bra väder för hundutflykten? 10-dygnsprognos för Trysil

Trysil

Trysil ligger 45 minuter med bil från Sälen. En tur på upp till en timme kostar cirka 400 svenska kronor per person. En heldag på fjället inklusive lunch kostar från 1 400 svenska kronor/person. Hundspannturer från Landgård kan bokas av Tor Arne:

+47 (0)908-42 499

www.trysil360.com/aktivfritid

Arvidsjaur

Nymånen Huskyfarm har en tvåtimmars slädtur för en till fyra personer. Besök på kenneln ingår.

www.huskycafe.se

070-625 40 32

Åre

Två timmar från 550 kr, halvdag 650 kr och heldag 1 050 kr. Även övernattning. Halva priset för barn.

www.hundspann.z.se/hundspann.html

0647-201 64, 0647-342 67, 0647-303 81

Branäs

Kort tur på 10–20 minuter, 100 kr/vuxen och 60 kr/barn upp till 14 år.

www.hikehuskytours.se

070-558 50 71

Vindelfjällen

Långt hundäventyr! Sex dagar till fjälls från 16 800 kr.

www.inatur.se

0771-78 71 00

Tärnaby

Turer från en dag till två veckor. 3 500–39 000 kr/person inklusive mat.

www.snoetroll.com

0951-500 51

Shirin Rågby Djavidi

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Trysil

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Trysil