Utspelet: Ryanair vill förbjuda strejkrätten

avSofia Börjesson

Marknadschefen trött på "självupptagna flygledare"

Foto: AP

Efter det franska flygledarfackets strejk i veckan har det att brunnit till hos Ryanairs ledning.

– Det är förnedrande att europeiska resenärer om och om igen får sina flygresor störda eller inställda av självupptagna flygledare, säger Kenny Jacobs, marknadschef på Ryanair.

Bägaren har runnit över för Ryanairs ledning. Den 35 timmar långa strejken bland franska flygledare ska ha dragit ner den europeiska flygtrafiken med cirka 20 procent och tvingat Ryanair att ställa in omkring 200 flygningar. Nu vill lågprisbolaget förbjuda flygledarna att strejka – för konsumenternas skull.

– Det är förnedrande att europeiska resenärer om och om igen får sina flygresor störda eller inställda av självupptagna flygledare som hellre använder strejker som ett första istället för sista vapen, säger Kenny Jacobs, marknadschef på Ryanair, till den danska tidningen Arbejderen.

Vill lämna in petition

Det är inte första gången som Ryanair vill stoppa strejkrätten. Genom sajten Keep Europes Skies Open pågår sedan december en namninsamling för en petition. Förhoppningen är att franska regeringen och EU-kommissionen ska agera genom att antingen frånta flygledarna rätten att strejka – eller att flygledare från andra länder ska kunna hantera flygningar över franskt luftrum vid strejker. Enligt Lissabonfördraget krävs en miljon underskrifter för att EU-kommissionen ska behandla ett förslag.

Källor: Ryanair, Arbejderen, Travelnews

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryanair