Andlös åkning på 3 600 meter

Resa | Schweiz

Saas-Fee bjuder på sköna pister, lugna kvällar och superb service

Saas-Fee heter vinterns stora charternyhet i Alperna.

Den schweiziska skidorten lockar med en by utan bilar och en glaciär som garanterar skidåkning året runt.

Du anländer sent på kvällen och det enda som syns är en blåvit isflod som vältrar sig ner i månskenet. Starka intryck som omedelbart förstärks när det blir dags upptäcka skidområdet. Men först en längre liftresa. Kabinbana följs av gondolbana och en tunnelbana som rusar djupt under glaciären innan du slutligen kippar efter andan på 3?600 meters höjd.

Allt du ser är snö, glaciär och brutala fjällsidor. Här uppe snurrar liftarna varje dag, året om.

Naturen är så högalpin som den någonsin kan bli och därför tar det ett tag innan du inser hur snälla pisterna verkligen är. Dina första utförsåk liknar närmast en slags glaciärsightseeing.

Från bergstationen, med ismuseum och snurrande restaurang, flyter pisterna rätt ut över glaciären. Över ett smaragdskimrande iskaos med sprickor, block, torn, brunnar och väggar.

Ibland gapar avgrunderna bara någon enstaka meter från de mjukt böljande pisterna. Eftersom isen rör sig i en hastighet av 150 meter per år och spricker om det blir brant så blir pisterna också ganska beskedliga. Framme vid glaciärkanten lutar det desto brantare, och därefter vindlar åkningen vidare bland skarpa morän­åsar, ända till den stora snölekplatsen framför uteserveringarna.

Breda och jämnt lutande pister gör Saas-Fee till carvingskidans förlovade resmål. Åker du fortfarande omkring på raka plank är det läge att testa carving­sensationerna. Hyr ett par med ordentlig midja, för här lyckas även den mest mediokra åkare att få de lättsvängda och fartdrivande carvingskidor i skär.

Pur skidglädje i 1?800 fallhöjdsmeter om du laddar ända från översta liften. Stäng jackan, dra ner fartglasögonen och njut! Mer än dubbla Åreskutan i ett svep.

I övrigt är Saas-Fee främst för dig som söker avkoppling. En trivsam bekantskap med smala gränder och brunbetsade gökursfasader. Byn är helt bilfri och alla transporter sker i små vinande elbilar. Servicen är föredömlig. Ta bara en sådan sak som att det finns skåp vid den stora kabinbanans dalstation där du kan förvara skidutrustningen över natten. Äntligen en skidort som fattat att det är 50 år sedan det gick att promenera i alpina pjäxor.

Somliga påstår att after skin kan få taket att lyfta, men du som tidigare varit i Österrike finner en söndagsskola.

Byns barer och nattklubbar upplevs snarast som repriser. Hänger du kvar efter midnatt är du endera i ovanligt gott sällskap eller så bör du nog snacka med en terapeut efter hemkomsten.

Däremot är Saas-Fee inte alls så dyrt som ryktet säger att det ska vara i Schweiz. Jämfört med närliggande Zermatt eller hemma hos den svenska finans­eliten i Verbier är det rena rama rean. Sportresor och STS, som arrangerar resorna till Saas-Fee, anser att orten passar för en lite mognare skidpublik som uppskattar bra hotell, effektiv service och lagom brant åkning. En korrekt bedömning.

Efter några dagar börjar skidåkningen dock att kännas lite enahanda. De stora glaciärerna gör att skidområdet blir begränsat. Ingen vettig människa skulle heller komma på tanken att åka offpist i den här miljön – och det är just därför som du ska göra det. Samla ihop ett gäng likasinnade och hyr en bergsguide. Saas-Fee döljer stora åkupplevelser som du aldrig hittar på egen hand.

2 andra nya alpresmål

Gunnar Andersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Schweiz

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Schweiz