Plusguide: Side

RESA

Det ultimata valet för barnfamiljen.

Hit åker

Always, Apollo, Nazar och Ving.

Typ av ställe

Mindre turistort med ett mysigt centrum i den gamla delen där biltrafiken är sparsam. Antika ruiner ligger alldeles inpå knuten. Långa sandstränder på båda sidor om stan. På den västra stranden radar hotellen upp sig flera kilometer bort.

Strand och bad

Västra stranden är det flest turister på. Här ligger solstolarna tätt, liksom hotellen och restaurangerna. Sanden är brun och ganska tråkig. Långgrunt och badvänligt – perfekt för strandtennis i vattenbrynet. Östra stranden är mindre packad. Inga hotell men enkla strandserveringar finns. Vågorna är lite högre på den här sidan. Mat, toaletter, sötvattensduschar och solstolar finns. Vattensporterna hittar du främst på den västra.

Bo

Bakom basargatorna i gamla stan ligger pensionat med bra priser. Från cirka 130 kr för ett dubbelrum. Längs västra stranden ligger de bättre hotellen. Tips: Aquarius hotel, cirka 1 km från centrum. Nära stranden. Från cirka 300 kr/natt i lägenhet.

Swww.aquarius-side.com

Äta/dricka

Väldigt turistanpassat med något som liknar genuint turkiskt på menyerna. Testi kebab, en gryta som serveras i en lerkruka, har blivit en lokal specialitet. Priserna är något högre jämfört med de andra orterna, särskilt på ställen med havsutsikt.

Göra/uppleva

Antika ruiner flyter ihop med den lilla stadskärnan. Kika in i den stora romerska teatern som kunde rymma 17 000 åskådare. Eller gå in på museet som ryms i ett gammalt romerskt badhus. Nära hamnen ståtar resterna av ett Apollontempel. Båtturer med gület avgår från hamnen. Bada i ett hamam.

Utflykter

Det är populärt att åka båt på Manavgatfloden, cirka 1 mil från Side. Här finns även ett litet vattenfall som inte är särskilt imponerande. I flodmynningen kan man bada i salt, varmt hav och kallt, sött flodvatten. Bergen är lägre men en tur upp på höjderna mot Beskonak är trevlig. Passa på att åka forsränning. Aspendosteatern ligger cirka 3 mil västerut.

Shoppa

I det lilla centrumet ligger turistbutikerna på rad och försäljarna är jobbiga. Några juvelerare, matt- och glasögonbutiker finns om du vill handla seriösa varor. Mot hotellorten Kumköy finns affärer med mindre påfrestande försäljare. Åk på shoppingtur till de större städerna Antalya och Alanya.

Ute sent

Flera restauranger längs västra stranden försöker locka med egna små diskon vilket tyvärr misslyckas. Diskoteket Light-house är okej men det bleknar i jämförelse med enormt stora Oxyd ett par kilometer från centrum. Hit går bussar.

För barn

Långgrunt och hyfsat mjuk sand som tyvärr blir het under högsommaren. Flera hotell ligger praktiskt i direkt anslutning till västra stranden. Det kan inte bli mycket bättre för en barnfamilj som vill ha det bekvämt på semestern – om man inte önskar lite mindre folk omkring sig vill säga.

Semesterkänsla

Den mindre ortens charm och lugn, samt alla restauranger inom bekvämt avstånd, gör att man kan koppla av hyfsat. Lite för mycket liv på stranden bara.

Summa: =23 plus

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

ARTIKELN HANDLAR OM