Lyxkryssaren slog tillbaka mot piraterna

avJohan Söderlund

RESA

En våg av piratattacker drabbar lyxkryssare.

Men när brittiska Spirit of Adventure blev attackerat fick piraterna en chock.

Moderna kryssningfartyg investerar miljontals kronor i motvapen.

Spirit of adventure är väl utrustat.

Njutningen blev kortvarig för brittiske Michael Nicholson, 73, ombord på lyxkryssaren Spirit of Adventure.

Just när Nicholson skulle ta en sipp på sitt glas med champagne och njuta av barpianistens version av Rule Brittannia blev kryssaren anfallen av pirater.

Piratlarmet ljöd

Spirit of Adventure var på väg från Madagaskar till Zanzibar i onsdags när piratlarmet plötsligt började ljuda i fartygets middagsmatsal.

Michael och lyxkryssarens övriga gäster fick abrupt avbryta sin supé och buntades ihop i fartygets inre.

Motattack

Men piraterna fick oväntat motstånd. Lyxkryssaren, under befäl av en före detta marinofficer, beordrade den 200 personer starka besättningen upp på däck.

Utrustade med vapen i form av vattenkanoner och skydd som taggtråd samt specialutrustning för att sabotera propellrarna från förföljande båtar, så lyckades besättningen avvärja attacken.

"Bulldog spirit"

Något senare kunde Michael och hans 350 medresenärer återgå till supén i lugn och ro.

Kaptenen sa att vi har visat på en rejäl dos brittisk "bulldog spirit", sa en av passagerarna efter incidenten till The Telegraph.

Fartygets rederi känner sedan tidigare till farorna i Indiska Oceanen och den förutseende bestyckningen av lyxkryssaren är en del i rederiets säkerhetsstrategi.

– När du har ansvar för passagerare och besättning så tar vi säkerheten på största allvar, säger en talesperson från rederiet till The Telegraph.

Spirit of Adventures rederi är inte ensamma om att investera i säkerhet.

Miljontals kronor

Många reseföretag har tvingats att investera tiotals miljoner kronor i olika säkerhetssystem efter en våg av piratincidenter, skrivet The Telegraph,

Ett populärt vapen är en viss typ av signalhorn som ger i från sig så pass höga ljud att de kan slå ut förföljande båtar och "förvirra" dess besättning.

– Vi har inget annat val än att investera i säkerhet. Vi tycker det är en del i vad ett moderns kryssningsrederi måste kunna hantera, säger rederiets talesperson.

Kostnaden för piratattacker av olika typer av fartyg uppgår till mellan 50 och 80 miljarder kronor årligen, enligt en studie från brittiska Chatham House (Royal Institute of International Affairs).

Redo att försvara sig

Somaliska pirater utrustade med änterhakar och AK-47:or antas stå för 95 procent av dessa attacker.

Men kryssningsbranschen är redo att slåss mot piraterna.

– Kryssningsfartyg har en mängd olika skydd och hjälpmedel att ta till för att bekämpa alla typer av incidenter, säger en talesperson för Passenger Shipping Association.

– Incidenter kan hända överallt, tillägger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM