”Vi har solen med oss”

1 av 3
RESA

– I Värmland har vi solen med oss jämt, säger rallydrottningen Tina Thörner som alltid återvänder till barndomens landskap.

Mest av allt älskar hon den värmländska, positiva andan.

Tina Thörner har levt större delen av sitt liv utomlands, men barndomens Värmland ligger henne ändå närmast hjärtat.

– I Värmland är alla så glada och positiva. Bilden som övriga Sverige har av oss är sann.

Det är i Fryksdalen och Torsby hon har sina smultronställen.

– Stämningen där är så mysig. Och naturligtvis älskar jag Värmlandsnäs, där jag är född och uppvuxen. Det är en halvö i Vänern som är fantastiskt vacker. Värmland släpper aldrig taget om mig.

Skog, fiske och naturupplevelser står högt på Tina Thörners lista.

– Och motorsport. Vi har bra rallyförare i Värmland och kommer man hit ska man inte missa rally.

Andra saker som gäster i Sommarvärmland inte får missa är Selma Lagerlöfs Mårbacka och Gustav Frödings Alsters Herrgård.

– De ställena är en del av vår kultur och vårt arv, säger Tina Thörner.

Vildmarksliv

I naturreservatet Glaskogen kan man leva vildmarksliv med camping, vandring och fiske. Utgångspunkten är Lenungshammar och därifrån kan man antingen ta turer över dagen eller flera nätter, på någon av de 80 sjöarna eller 30 mil vandringsled. Den som har tur får se både älgar, harar och rävar och får kanske höra vargen yla ... För att få använda stugor och rastplatser krävs ett särskilt kort, Glaskogenkortet. Pris: 30 kr/person och dygn.

www.glaskogen.se

Plaska i Sunne

Varmt och svettigt i sommarsolen? Den 15 juni öppar Sunne Vattenpark, ett stort område invid Frykensjön där allt handlar om att simma, plaska och skvätta. Här finns tio olika rutschkanor och andra attraktioner, pooler och solsängar där föräldrarna kan jobba på solbrännan. Öppet dagligen under sommaren. Inträde för en dag: 190 kr/person, 690 kr/familj (två vuxna och två barn).

www.vattenpark.se

Sov vid Frykens strand

På Sillegården i Västra Ämtervik möts kultur och natur. Den vackra gamla gården har varit sommarpensionat sedan 1915, och här vid Frykens strand kan man både se konstutställningar, äta fantastisk mat, fika och handla fint konsthantverk i butiken. Dessutom möjlighet att övernatta. Öppet dagligen under sommaren.

www.sillegarden.se

Och så finns även: Selma Lagerlöfs Mårbacka, Rottneros park, Arvikafestivalen och Gustaf Frödings Alsters herrgård.

KALENDARIET:

Värmlänningarna, Ransäter (17–24/6) Saxå Kammarmusikfestival (25/6–1/7) Visfesten i Kil (8–9/7) Arvikafestivalen (13–15/7) Göta-Galan, Karlstad (20/7) Gammelvala, Brunskog (22–29/7) Fryksdalsdansen, Sunne (26–29/7) Hamnfestival i Karlstad (26/7–5/8) Författarfestival i Filipstad (28/7) SM i vattenskidor, Örsholmstjärn i Karlstad (4–6/8) Värmland Classic Festival, Karlstad (17–18/8).

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM