Undvik skumma gator i Santo Domingo

avZendry Svärdkrona

RESA

Därför: Spännande, vackert och billigt.

Bästa tid: November till mars. Då är inte hettan så pressande och regnmolnen brukar hålla sig borta. Orkanerna likaså.

För vem: Ensamresenärer, par eller backpackers.

Absolut inte: Gå inte på dåligt upplysta, ”skumma” gator i storstäderna. Tyvärr är många kvarter i Santo Domingo och Puerto Plata osäkra, även dagtid. Håll dig till platser där det finns vanliga människor. Ta taxi på natten.

Åka hit

Charter: Apollo och Ving har Playa Dorada, Costa Dorada och Sosúa. Apollo dessutom Cabarete. Två veckor med avresa i slutet av mars kostar från cirka 12 500 kr per person med flyg och del i dubbelrum (Apollo).

Bara stol på charterflyget kan man ibland få för så lite som 2 000 kr.

På egen hand: Spanska Iberia flyger från Stockholm och Köpenhamn till Santo Domingo från cirka 6 500 kr. Restid minst 14 timmar beroende på väntetid mellan planbyte i Madrid.

Ta sig runt

Guaguas (minibussar) och carros (kollektivtaxi) kostar futtiga 2,50 kr i städerna. De går fasta rutter. Vågar man åka motorcykeltaxi – motoconcho – brukar en tur kosta 5 kr. Vanliga taxi finns också. Taxameter saknas så gör upp om priset och pruta.

Mellan städerna åker man bekvämast med Caribe Tours. Deras bussar går punktligt och det är billigt. De 24 milen mellan Santo Domingo och Puerto Plata kostar 65 kr.

Bo

I Santo Domingos gamla stadsdel Zona Colonial bor man som en prins i något av de vackra 1500-talspalatsen som gjorts om till hotell. Ett prisvärt alternativ är Hostal Nicolas Nader för 650 kr. Rena fyndet är Hotel Escocia på Calle Martin nr 22 (intill shoppinggatan Duarte). Luftkonditionering, tv och dusch för bara 135 kr.

På turistorter som Sosúa och Cabarete finns hotell i alla prisklasser. I städer finns billiga pensionat där dubbelrum inte kostar mer än 70 kr.

Äta/dricka

Dominikansk mat är inte mycket att hurra för, mest köttbitar med ris och bönor. Men sancocho (en soppa) och guiso de carne (köttstuvning) kan vara gott på billiga comedores – enkla restauranger. Brukar kosta 15–20 kr.

I Santo Domingo äter man gott på många av de flotta restaurangerna i gamla stan. Mycket franskt och italienskt. I de moderna stadsdelarna, som kring Avenida Churchill och Lincoln, finns också en uppsjö restauranger. En trerättersmiddag med öl går på minst 200 kr.

Favoritrommen heter Brugal, en liter kostar 40 kr i butiken. Populäraste ölet heter Presidente. Billigast är att dricka den på comedores, där kostar en 65 cl flaska runt 12 kr.

3 charterorter

ARTIKELN HANDLAR OM