Här flockas stjärnorna

Resa | Karibien

På Saint Barthélemy går det 13 superkändisar på dussinet

Pierce Brosnan höll sig undan, som det anstår en hemlig 007-agent.

Richard Gere såg vi inte heller skymten av, trots att han gärna besöker Mayas restaurang.

På karibiska ön SAINT BARTHÉLEMY kryllar det av världs­kändisar – men det är svårt att upptäcka dem.

Ön, som för det mesta kallas Saint Barth (eller Saint Barths), är en västindisk tummelplats för rika och berömda. David Rockefeller var först ut. 1957 byggde den amerikanske miljardären en ståtlig villa på halvön som skjuter ut i havet vid stranden Colombier. Det dröjde till början av 1970-talet innan en rad industrimagnater, skådespelare och fotomodeller följde efter.

Nu sitter vi på hotell Carl Gustaf i Gustavia och spanar efter högdjur på terrassen.

Hotellchefen Wilfried Vincent ler sitt hemligaste leende och säger:

–?Diskretion, hederssak! när vi plumpt frågar ”visst bor Pierce Brosnan här just nu?”.

Ryktet har gått och det har förmedlats av en affärsinnehavare.

Vi beundrar solnedgången över Gustavias hamn. Carl Gustafs hotellanläggning har privata villor med egen pool och jacuzzi för den som inte vill beblanda sig med övriga gäster. Här kostar det från 5?000 till 20?000 kronor per dygn att bo och det är klart att det krävs världskändisstatus för att klara av en sådan nota.

–?Men vilka som ofta bor här? Det avslöjar jag inte, säger Wilfried Vincent.

Gästboken skvallrar i alla fall om att hotellet haft besök av celebriteter som Tom Cruise, Céline Dion och Brad Pitt. I de smakfullt möblerade rummen har supermodeller huserat: Elle McPherson, Naomi Campbell, Helena Christensen och Elizabeth Hurley.

Kring jul och nyår ligger yachterna tätt i hamnen och på kajen är det mer packat med kändisar än på Oscarsgalan. Då kan man få en skymt av David Letterman, på väg till sitt hus. Eller av sällskap som bor i Harrison Fords hus vid Colombier Beach.

I närheten av Grand Saline Beach står den villa som en gång byggdes av dansaren Rudolf Nurejev. Lyxhotellet Eden Roc i Saint Jean har haft Cameron Diaz och Matt Dillon som gäster. Även Goldie Hawn och Kurt Russell har partajat där och på närliggande Nikki Beach. Uma Thurman, Beyoncé och Jay-Z är stammisar liksom Woody Allen och Steven Spielberg.

Detta är en jetset-ö i alla bemärkelser. Vill du åka på båtutflykt får du räkna med att slänga upp 10?000 kronor för en dag.

Maya Gurley driver restaurangen Mayas, som blivit ett vattenhål för många av världens rika och berömda. Restaurangens framgång förklarar hon med att inga paparazzi-fotografer tolereras. .

Vi försöker att ta oss till många skådisars favorittillhåll – den enorma villan Los Leones i Pointe Milou. En vägbom och en vakt hindrar vår framfart. Vi ser bara skymten av de tio tak som reser sig som pyramider över poolanläggningen, jacuzzin och rummen. En broschyr beskriver inredningen. Den har handplockats av ägaren – i Grekland, Marocko, Senegal och Turkiet. Villan lämpar sig för max sex personer.

Och det kostar?

Ja, det kostar: 25?000 kronor. I veckan.

Läs också:

Sture Olsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Karibien

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Karibien