Vad bör jag se i Kambodja?

RESA

Funderar på att åka till Vietnam. Har tänkt mig Thai Airways till Hanoi, sedan eget åkande till Saigon. Men jag undrar hur jag tar mig bäst från Saigon till Phnom Penh och vidare till Bangkok? Vad bör jag se i Kambodja?

Det finns flera sätt att ta sig från Saigon till Phnom Penh.

Snabbast är flyg med Vietnam Airlines. Buss eller minibuss är dock det billigaste alternativet. Gränsen mellan Vietnam och Kambodja är lite knölig, många papper som ska fyllas i och köer att stå i.

En betydligt trevligare väg är båtvägen. Från Saigon kan man hos de flesta resebyråer boka en resa längs Mekongdeltat in i Kambodja. Båtarna går då från Chau Doc, en bit utanför Saigon. Ofta innefattar en sådan resa ett besök hos fiskarfolket som lever i det vackra deltat.

Det som lockar allra flest besökare till Kambodja är Ankor Wat, den imponerande tempelstaden i norr som legat gömd i djungeln i hundratals år. Ankor ligger nära staden Siem Riep, och dit tar man sig antingen med båt eller buss från Phnom Penh. Från Siem Riep kan man sedan flyga eller åka buss vidare till Bangkok.

Det är dock svårt att besöka Kambodja utan att bli påmind om landets hemska historia. Utanför Phnom Penh ligger Dödens fält, en av Röda khmernas avrättningsplatser. I huvudstaden ligger Tuol Sleng-museet, en skola som byggdes om och användes som fängelse av Röda khmererna. Båda ställena är – i all sin otäckhet – definitivt värda ett besök.