"Det finns en riktig rövargrotta i berget"

"Magdas" smultronställen i Ångermanland

Magdalena Forsberg skidade hem sex VM-guld med en bössa på ryggen 1997-2001, nu är det sonen Olle som hänger där. Olle föddes vintern 2003 - i skyttens tecken förstås.
Magdalena Forsberg skidade hem sex VM-guld med en bössa på ryggen 1997-2001, nu är det sonen Olle som hänger där. Olle föddes vintern 2003 - i skyttens tecken förstås.

Förr körde Magdalena Forsberg omkring på skidor.

Nu kör hon mest barnvagn hemma i Medelpad.

Men hjärtat har hon kvar i Ångermanland.

Magdalena Forsberg, som tog sex VM-guld och lika många totalsegrar i världscupen innan hon osäkrade geväret för gott, är född och uppvuxen i Ångermanland.

När hon var 21 år flyttade hon till Sundsvall -men inget går upp mot hennes favoritlandskap.

Naturen lockar - inte nöjet

-Ångermanland är inte nöjesstället nummer ett, utan det jag uppskattar är den vackra naturen och havet, säger hon.

Hennes smultronställen kommer på löpande band: fiskelägena i Nordingråbygden, Rotsidan naturreservat och Högbondens Fyr.

Den gamla fyrvaktarbostaden är numera vandrarhem och kafé och ligger på en egen liten ö, Högbondens ö.

Vacker kuststräcka

Rotsidan är en fyra kilometer lång kuststräcka med vackert slipade hällar som ramas in av vindpinade kusttallar.

-Det här är landskapet för den naturintresserade, både den som vill prova olika aktiviteter och den som söker stillhet och ro. Skuleberget har häftig klättring och inuti finns en riktig rövargrotta, säger Magdalena Forsberg.

3 bra tips...

...av Erika Larsson, projektledare på Mitt Sverige Turism.

9600 år av liv

Har havet sjunkit eller berget stigit? "Landhöjning, så vått"" är en lekfull interaktiv utställning på Länsmuseet i Härnösand. Här följer man spåren efter 9600 år av liv där landet stigit efter inlandsisens tryck. Och landhöjningen pågår fortfarande - med åtta millimeter per år.

www.ylm.se

Heta bad året om

Det norrländska Paradisbadet mitt i Örnsköldsvik har Europas längsta åkattraktion för inomhusbad. Här kan man åka den 181 meter långa "Magic Eye" som just har öppnats. Under mars öppnas också den utbyggda relaxavdelningen, spa-avdelningen och en ny restaurang.

www.ornskoldsvik.se/paradisbadet

En grabbig helg

Som en motpol till "tjejiga" spahelger erbjuder Äventyrsberget i Junsele en särskild "grabbweekend". Snöskotersafari, whiskyprovning, övernattning i kåta, vildmarksbad och köttbullelunch. Alltsammans upplevs under vad de själva kallar "ganska ordnade former".

www.junselelaegercentrum.se

ÅNGERMANLAND

Landskapsstafetten: ÅNGERMANLAND

Åsa Erlandson (resa@aftonbladet.se)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN