Bologna-upplevelsen du inte får missa: kyrkan San Luca

Av: 

Christoffer Wickman

Kennet Andersson

Italienkännaren Kennet Andersson: ”Det är väldigt, väldigt vackert”

Han har bland annat bott i Istanbul och Rom under sin fotbollskarriär.

Men när VM 94-hjälten Kennet Andersson ska tipsa om Italien – blir det en pärla i gamla hemstaden Bologna som man inte får missa.

– Kyrkan San Luca, det är väldigt, väldigt vackert, säger han till Aftonbladet Resa.

Security Check Required

Under sin 20 år långa fotbollskarriär bodde han i länder som Belgien, Frankrike och Turkiet.

Den största delen av utlandskarriären spenderade dock den nu 48-årige Kennet Andersson i Italien och i universitetsstaden Bologna.

Det är också därifrån han har sina bästa minnen.

Kennet Andersson, som är aktuell i SVT:s Mästarnas Mästare, har en pärla från sin gamla hemstad – Klosterkyrkan San Luca.

”På toppen i Bologna”

– Jag gillade att komma ifrån lite grann, och då gick jag alltid upp till San Luca. Det är en kyrka som ligger uppe på toppen i Bologna. Därifrån hade du utsikt över hela Poslätten och det är väldigt, väldigt vackert, säger han.

San Luca ligger på en skogskulle en bra bit över staden, och du kan bland annat nå den via arkaden Portico di San Luca. Den består av 666 valv och byggdes 1674 till 1793.

– Du kan gå inifrån staden i Bologna upp till San Luca via arkader, det är många mil med arkader i där, säger Andersson.

Italiens mathuvudstad

Bologna är också känt som Italiens mathuvudstad, där lokala råvaror är stort. Allt från kött, fisk, ost, vin, till mortadella, som är en skinka typisk för staden.

– När jag bodde i Bologna och folk fick höra att jag bodde där så sa de alltid att där är det god mat, den goda maten kommer därifrån. Det var en bra stad att bo och vara i, och det var nära till allt runtomkring, säger Kennet Andersson och fortsätter:

– Hela Italien är ju speciellt naturligtvis, men i Bologna bodde jag i fyra år och det känns som hemma så klart. Jag har bra känsla från den staden, det var trevligt folk och väldigt god mat.

Upplev Bologna FC på plats

Ett annat tips från Andersson är givetvis att besöka Stadio Renato Dall'Ara, fotbollslaget Bologna FC:s hemmaarena. Bologna FC grundades 1909 och är historiskt sett en av de mera framgångsrika klubbarna i Italien och de har vunnit Serie A sju gånger. Andersson spelade totalt 114 matcher för klubben och noterades för 33 mål.

– Det är aldrig fel att uppleva Bologna FC på plats, och nu gör de ju bra ifrån sig i ligan också, säger VM 94-hjälten.

Kennet Andersson om sina favoriter:

Bästa hotellet:
– Jag har upplevt många bra hotell, men jag tycker att vissa hotell i Istanbul höll väldigt, väldigt bra klass. Jag kan inte peka ut något specifikt, men det var många fina hotell i den staden. Det var lite mer aha-upplevelse. Det var ofta stora hotell, men väldigt bra service och ordning på saker.

Värsta hotellupplevelsen:
– Jag har aldrig upplevt någon sådär riktig värsting, utan väldigt många bra istället.

Bästa stranden:
– Det är inget som ligger högt upp på prioriteringen för mig, men Sardinien i Italien är väldigt fint att åka till. Där får du både fantastiskt vatten, stränder och den där italienska maten och upplevelsen också.

Vart går din nästa resa:
– Jag har nyss varit och sett fotbollsderbyt i Milano, och med tränarkollegorna och kollat på fotboll i London. Jag brukar faktiskt inte åka iväg och titta på så mycket fotboll, men det har blivit så på slutet. Jag åkte iväg med familjen och grabben ville se italiensk fotboll så då hamnade vi på Milanoderbyt och det var en fantastisk resa. Nästa inplanerade resa är faktiskt också en fotbollstripp, då jag ska till Paris i sommar och titta på Sverige–Irland i EM.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Mamma Mia, vilka billiga lyxboenden!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kennet Andersson

Bologna

Italien

Resor

Resa | Italien

MER OM RESA

Kändisarna: ’Här är våra favoritstränder’

3 heta tips till vårstaden Lissabon

Semester på hemmaplan – en svemester