Turist dödad av fem lejon

Av: 

Linda Aziz

Resa | Afrika

Ökat tjuvskytte gör djuren ”extremt oförutsägbara”

Ökat tjuvskytte har traumatiserat Afrikas vilda djur och gjort dem farligare för människor.

Peter Evershed, 59, dödades av fem lejon när han duschade under ett träd på en camping i Zimbabwe.

Fem lejon gick till attack.
Fem lejon gick till attack.

Den zimbawiske affärsmannen skulle ta sig en skön kvällsdusch på fiskecampingen Chitake Springs, nära naturreservatet Mana Polo i Zimbabwe. Campingplatsen var inte inhängd, duschen stod utomhus under ett träd och det började skymma.

Peter Evershed blev ett lätt byte för de fem hungriga lejonen som var på jakt efter dagens måltid.

Familjen hörde skriken

Familjen hörde Peters skrik och skyndade till platsen, men det var redan för sent. Peter var död och hade stora blödande sår i halsen.

– Lejonen flydde först efter att en safariguide satt på blåljusen på jeepen och skjutit flera skott i luften, säger Johnny Rodrigues, chef på Zimbabwes naturvårdsverk.

Zimbabwes finanskris har lett till fler tjuvskyttar och det har gjort att rovdjuren blivit traumatiserade, stressade och ännu farligare för människor än tidigare.

– Djuren har blivit extremt oförutsägbara, säger han.

Fler dödsfall

Förra månaden dödades den sydafrikanska vd:n Don Hornsby av en elefant nära Matusadona-reservatet. Han var där för att samla in pengar till förmån för övergivna djur.

Kort dessförinnan dödades naturvärdaren Steve Kok av en buffel när han förstörde fällor och snaror som tjuvskyttarna lagt ut.

Enligt uppgifter ska såväl militären som president Robert Mugabes parti ägnat sig åt tjuvskytte för att föda soldaterna och deltagarna på ett politiskt möte.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Afrika