Världens bästa restaurang finns i New York

Foto: The World’s 50 Best Restaurants
Daniel Humm och Will Guardia tog det prestigefyllda priset. De driver sedan elva år världens bästa restaurang, Eleven Madison Park i New York.
RESA

Världens bästa restaurang heter Eleven Madison Park och ligger i New York.
Restaurangen korades som nummer ett på den prestigefyllda listan ”World's 50 Best Restaurants” för 2017.
Daniel Humm och Will Guardia, som sedan elva år driver Eleven Madison Park, var överlyckliga på prisutdelningen i Melbourne.
– Fantastic!

Eleven Madison Park ligger förstås på 11 Madison Avenue i New York och har tre stjärnor i Guide Michelin. Här serveras en måltid bestående av 8–10 rätter – varav du väljer några – som alla bygger på säsongsbetonade och lokala råvaror.

Samma meny gäller för lunch och middag. Räkna med att måltiden tar tre timmar och kostar 2 500 kronor utan dryck och dricks. För en tusenlapp mindre kan du hänga i baren med fem rätter. Men boka definitivt i förväg.

– Från den 11:e april ska vi under ett par månader servera elva rätter, lika många år som restaurangen funnits, berättar segerduon.

Eleven Madison Park blev första amerikanska restaurang att vinna titeln sedan 2004. Tvåan Osteria Francescana, Italien, vann 2016 och årets trea, spanska El Celler de Can Roca, tog hem priset både 2013 och -15.

Stort genomslag

I 15 år, sedan 2002, har brittiska krogtidningen Restaurant rankat världens främsta restauranger. Listan med världens 50 bästa restauranger härstammar ursprungligen från en redaktionell brainstorming på den lokala puben. Men idén har utvecklats till ett av världens mest populära och prestigefyllda kulinariska pris. Dessutom med stor och global genomslagskraft.

När Köpenhamns-restaurangen Noma vann 2010 försökte till exempel 100 000 personer boka bord dagen efter utmärkelsen. Och när spanska El Celler de Can Roca vann 2013 hade företagets hemsida ganska omgående tolv miljoner besök.

Priset baseras på röster från närmare 1 000 personer från hela världen som har anknytning till branschen – kockar och matskribenter med flera. Under årens lopp har bara sex restauranger i världen begåvats med utmärkelsen. Det är tufft att mata in sig i restaurangtoppen.

Fäviken utanför listan

Ingen svensk resturang fanns i år med bland de 50 främsta. Sveriges mest hyllade krog, Fäviken Magasinet, utanför Järpen som funnits med på listan i fem år hamnade först på 57:e plats. Var dessutom ensam svensk krog bland de 100 främsta. Det sämsta svenska resultatet i listans historia.

En av grundarna till White guide, Lars Peder Hedberg, tillika ordförande i den nordiska World's 50 Best-juryn tror att det magra resultatet är en konsekvens av att det statliga stödet till svensk gastro-turism togs bort för några år sedan.

– Resultatet signalerar att den nordiska hajpen har rejäl pyspunka. Det nordiska manifestet tillämpas idag med framgång över hela världen - man behöver inte längre åka hit för att uppleva innovativ och klimatsmart lokal gastronomi. Som alltid är succén din värsta fiende, säger Lars Peder Hedberg till White guide.

ARTIKELN HANDLAR OM