Så hittar du vinterns mest prisvärda resor

Smartaste tipsen till jul- och nyårsresorna

Åk öst istället för väst – välj Thailand före Miami.
Åk öst istället för väst – välj Thailand före Miami.

Vet du redan nu att du kommer att vilja desertera från den svenska kylan runt jul och nyår? Med lite planering kan du boka vinterresan utan att det svider alltför mycket i plånboken.

Framförhållning, framförhållning, framförhållning – och lite flexibilitet. Kanske lite villighet att offra inrotat tänk. Det är konstgrepp som kan bespara dig avsevärda omkostnader om du planerar en vinterresa.

Platserna på vinterns reguljärflyg brukar släppas 10-11 månader i förväg och de billigaste biljetterna försvinner först, enligt ett pressmeddelande från resebyrån Resia. För att komma åt de allra billigaste flygbiljetterna i vinter gäller det alltså framför allt att vara ute i god tid

Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket menar att just datumen den allra största fällan för plånboken.
– Vad gäller jul- och nyårsresor är det bra att vara ute i god tid, då är det väldigt många som är lediga samtidigt. Det är hårdare tryck än under sommarmånaderna för att många fler som är lediga på en gång.

Lite villighet att resa under obekväma dagar kan alltså göra oerhört stor skillnad.

Var flexibel med avresedag

– Mitt bästa stalltips runt jul och nyår är att förskjuta det någon dag, säger Katarina Daniels. Det kan förändra priset extremt mycket. Väldigt få vill ju resa exempelvis 25 december. Det kan alltså vara en idé att skippa det traditionella firandet till fördel för en lite billigare resa. Och tänk till kring hemresedagarna. Den 2 januari brukar vara dyrt, generellt, tänk på att du kan dra ut lite på det. Kolla lågpriskalender – det dristar enormt dagarna runt jul och nyår.

Enligt ett pressmeddelande från Resia är det bra välja att flyga ut redan innan 10 december. Avresedatumet bestämmer priset på biljetten och då de flesta flygbolagens högsäsong börjar efter 10 december kan man spara en bra slant genom att resa ut innan dess. Ett annat tips är att undvik populära utresedatum som 18-21 december – allra bäst blir det alltså om man kan tänka sig att vara i luften på självaste julafton.

Undvik USA - res österut

Men vilka ställen ska man då resa till om man vill åt både värme och lite lägre priset? Katarina Daniels menar att man måste se till helhetspriset.

– Många stirrar sig kanske blinda på flygpriset. USA är ett väldigt dyrt resmål för oss svenskar just nu eftersom kronan är så svag. Jag skulle rekommendera att titta österut. Thailand är fortfarande ett väldigt prisvärt resmål. Jag personligen är ett stort fan av Vietnam. Här finns en ännu lägre prisbild än i Thailand och det är lättare att hitta fantastiska ställen som inte är för exploaterade. Det är troligt spännande land, så himla mycket historia och mycket att uppleva. 

Vietnam är ett bra val om man vill ha mycket resa för pengarna, tipsar Katarina Daniels, Ticket.
Vietnam är ett bra val om man vill ha mycket resa för pengarna, tipsar Katarina Daniels, Ticket.
Publisert:

LÄS VIDARE