Inresetillstånd till Nya Zeeland – då införs det

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Snart krävs lite framförhållning för att besöka Nya Zeeland.

Foto: Skyimages / iStockphoto

Visum | Resa

Svenska turister på besök i Nya Zeeland har inte behövt visum tidigare, i alla fall inte för besök under 3 månader. Men från och med 1 oktober krävs nu inresetillstånd till landet.

Svenskar på besök i Nya Zeeland behövde förr inte krångla med saker som visum och tillstånd. Men 1 oktober 2019 förändras det. Sverige är fortfarande ett av länderna där visum inte krävs för ett besök i landet, men det kommer nu att krävas ett inresetillstånd.

Kan söka via en app

Sverige är ett av flera länder som tillhör Nya Zeelands så kallade ”Visa waiver program”. Det innebär att ländernas medborgare inte måste söka visum vid besök i landet om besöket är tre månader eller kortare. Men från och med 1 oktober måste personerna från dessa länder dock söka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority), även om de bara ska mellanlanda i landet. För att få tillståndet krävs det att man registrerar sig elektroniskt, antingen via Nya Zeelands immigrationsmyndighets app eller online. Tillståndet kostar cirka 70 kronor, och utöver det måste besökare betala en turistavgift på strax över 200 kronor.

När du har fått ditt NZeTA är det giltigt i 2 år och kan användas för flera inresor. Men tänk på att ansöka minst 72 timmar innan avresan till landet då det kan ta ett tag att få det godkänt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

ÄMNEN I ARTIKELN

Visum | Resa

Nya Zeeland

Resa | Nya Zeeland

MER OM RESA

Efter bombningarna – landet erbjuder gratis visum

Nu blir det enklare att besöka kinesiska städerna

Här är regeln som flygbolagen mörkar